Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

'Tvoja zemlja' - nastala na valu Hrvatskog proljeća, pjesma je koja pripada cijeloj Hrvatskoj

Pjesmu 'Tvoja zemlja' na inauguraciji Zorana Milanovića izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj uz Jazz orkestar Hrvatske vojske.
19. veljače 2020. u 15:36 1 komentara 1450 prikaza
Josipa Lisac i klapa Sveti Juraj HRM
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

U šturom glazbenom programu asketske predsjedničke inauguracije Zorana Milanovića osim državne himne u osebujnoj izvedbi Josipe Lisac te pijanista i aranžera Zvjezdana Ružića, izvedena je još samo legendarna pjesma hrvatske zabavne glazbe “Tvoja zemlja” skladatelja Alfija Kabilja i tekstopisca Drage Britvića. Uspješnicu koju nepogrešivo vezujemo za njezina najslavnijeg i nedostižnog interpreta Vicu Vukova u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj uz Jazz orkestar Hrvatske vojske u novom, za ovu priliku osmišljenom aranžmanu.

Josipa Lisac INAUGURACIJA VIDEO Pljušte komentari na izvedbu Josipe Lisac: 'Ovo nije moja himna'

Među pjesmama domoljubne hrvatske tematike “Tvoja zemlja” jedna je od najpopularnijih od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nastala je 1970. godine, očito na valu Hrvatskog proljeća koje je probudilo nacionalne hrvatske težnje. Prije pjesme “Tvoja zemlja”, Vice Vukov, pjevač predivnog baritona i tenorskih visina, otpjevao je već niz uspješnica kao što su to “Zvona moga grada” (također pjesma snažne metaforike koju je na Britvićeve stihove uglazbio Zvonko Špišić) ili “Bokeljska noć” (stihovi Maje Perfiljeve i glazba Hrvoja Hegedušića).

Pjesmu “Tvoja zemlja” Vice Vukov izveo je na Sedamnaestom zagrebačkom festivalu zabavne glazbe u Kongresnoj dvorani zagrebačkog Velesajma u ožujku 1971. godine. Pjesma nije dobila ni jednu nagradu, a na tom festivalu mogli su se čuti i hitovi poput Špišićeva “Bicikla” ili pjesme “Gazi, dragi, srce moje” koju je izvela Gabi Novak na stihove Maje Perfiljeve i glazbu Hrvoja Hegedušića.

VIDEO Klapa HRM-a "Sveti Juraj" izvodi pjesmu "Tvoja zemlja"

“Tvoja zemlja” našla se na singlici Vice Vukova s pjesmom “Spomenar” Zdenka Runjića i na kompilaciji s uspješnicama s cijelog festivala. Uskoro su te ploče postale rariteti jer je ime Vice Vukova već tijekom 1971. godine postalo proskribirano. Njegove pjesme nestajale su iz radioetera, a Vice je morao pobjeći iz Hrvatske, najprije u Australiju i Ameriku, a onda u Pariz.

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se Vice već vratio u Zagreb, ali je živio u potpunoj tišini, snimio je ploču s međimurskim i dalmatinskim narodnom pjesmama u aranžmanu Marijana Makara i u njegovu stanu. Nakon uspjeha te ploče koja je prodavana privatnim kanalima, snimljene su i ploče s najpopularnijim Vicinim pjesmama, koje je objavila Hrvatska bratska zajednica iz SAD.

reagirala na kritike Nakon ceremonije oglasila se Josipa Lisac: 'Sad ću vam biti najiskrenija...'

Tek 1989. godine na jesen Vice Vukov se na velika vrata vraća u glazbeni život Hrvatske izvevši trinaest rasprodanih koncerata u KD-u Vatroslav Lisinski. Uz ostale njegove uspješnice, tu je i “Tvoja zemlja” koja je postala jedna od najizvođenijih domaćih pjesama. Kako se Vice Vukov približio SDP-u postavši i saborski zastupnik na njihovoj listi, govorilo se da će postati i SDP-ova stranačka himna. Ali, riječ je o pjesmi koja pripada cijeloj Hrvatskoj.

VIDEO Himna RH u izvedbi Josipe Lisac

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • mariante:

    jedna od 2-3 pjesme koje bi slobodno mogle biti himne Hrvatske.