Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska glazba u Beču

Trinaesto izdanje pohoda na glazbeno središte svijeta

Foto: Ivica Galoić/Pixsell
1/2
30.10.2017.
u 13:45

Gotovo svi nastupi hrvatskih glazbenika dio su raznolikih bečkih koncertnih ciklusa, što je vrlo važno za osvajanje pažnje i publike

Koncert tamburaša Filipa Novosela i kontrabasista Tihomira Hojsaka, širom svijeta sve poznatijeg dua Bow vs. Plectrum, 22. studenog u bečkom Gradišćansko-hrvatskom centru bit će jubilarni 150. koncert u okviru Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Tu veliku i važnu kulturnu misiju i jesenski pohod hrvatskih glazbenika i glazbe na glazbeno središte svijeta prije dvanaest godina započeo je, i još uvijek ga bez posustajanja vodi, muzikolog Davor Merkaš, donedavni ravnatelj Muzičkoga informativnog centra koji je djelovao u okviru Koncertne direkcije Zagreb, a sada je brigu za festival, kao i većinu ostalih projekata u međuvremenu ugašene KDZ preuzela Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

Svečano otvorenje trinaestog izdanja festivala bilo je zakazano sinoć u bečkoj palači Eschenbach vokalnim recitalom Evelin Novak. Kao što je to već činila u Berlinu, sjajna hrvatska sopranistica i u bečki je program uvrstila i skladbe hrvatskih skladatelja Josipa Hatzea, Ivana Zajca te skladateljice Dore Pejačević.

Festival je do sada bečkoj publici, od Zlatne dvorane Musikvereina do poznatih jazz-klubova kao što je Porgy & Bess, predstavio gotovo sve ponajbolje što ima hrvatska glazba, soliste, ansamble i orkestre, u raznolikoj ponudi od klasike do pop i jazz-glazbe.
Tako će biti i ove godine na festivalu koji traje do 26. studenog i čiji su gotovo svi koncerti, kao što ističe Davor Merkaš, dio raznih bečkih koncertnih ciklusa, što je izuzetno važno kada se traži mjesto i pažnja u gradu u kojem svake večeri nastupaju najveće svjetske glazbene zvijezde.

Ove godine, uz ostale, nastupaju Matija Dedić, Mate Matišić sa svojim triom, Komorni orkestar Muzičke akademije, Jazz orkestar HRT-a i gitaristica Ana Vidović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije