Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevenka Petković Sobjeslavski

Trijumfalno, puna stila, oprostila se od vjerne publike

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
25.11.2014.
u 12:36

Bila je prva članica Komedije koja je dobila nagradu Milka Trnina

Prema odluci žirija za operetu i mjuzikl, nagradom za životno djelo ovjenčana je duga i uspješna karijera te vrlo bogat i plodan život u umjetnosti operetne primadone Nevenke Petković Sobjeslavski.

U obrazloženju nagrade ovako se, među ostalim, opisuje životni i umjetnički put ove iznimne umjetnice:

"Rođena u Varaždinu 1938., Nevenka je svojim zvonkim pjevom vrlo brzo bila primijećena u rodnom gradu i pozvana u razred slavne profesorice Ankice Opolski, a diplomirala je 1962. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ive Lhotke-Kalinskog. Nakon nekoliko manjih uloga u zagrebačkom HNK, životnu je priliku dobila u kazalištu Komedija. Debitirala je kao Pauline u Offenbachovu Pariškom životu, a ubrzo je dobila hvalospjeve kritike nastupivši kao Marica u Barunu Trenku 1965. godine.

Operetni žanr potpuno ju je obuzeo pa u svom matičnom kazalištu niže ulogu za ulogom osvajajući publiku i kritiku svojim mladenačkim šarmom, lijepim glasom i prirodnošću glazbene interpretacije. Godine 1972. besprijekorno je ostvarila iznimno zahtjevnu naslovnu ulogu u Mirandolini Bohuslava Martinua. Često je s velikim uspjehom pjevala Tijardovićevu Malu Floramye, a upamćena je i kao Marica u Splitskom akvarelu, koju je tumačila u čak četiri obnove te operete u kazalištu Komedija. Jedna od najvažnijih i najvećih uloga Nevenke Petković Sobjeslavski bila je i Grofica Marica u istoimenoj Kalmanovoj opereti s kojom je u velikom stilu i okončala iznimno dugu, plodnu i uspješnu karijeru nakon 35 godina na pozornici kazališta Komedija.

Imala je volje i hrabrosti upustiti se i u druge glazbene žanrove nastupajući u oratorijima i operama na Varaždinskim baroknim večerima, u televizijskim produkcijama, kao i na Krapinskom i Slavonskom festivalu. Jedan od najvećih trijumfa dogodio se 1994. godine kada je kao do tada jedina članica kazališta Komedija od Društva hrvatskih glazbenih umjetnika primila prestižnu nagradu Milka Trnina.

>> Trijumf Komedijina Spamalota i Amerike u režiji Janusza Kice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije