Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade u Žar ptici

Trijumf splitske predstave Did i repa i redateljice Anice Tomić

nagrade,zar ptica,portal (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
26.03.2013.
u 21:26

Gosti iz Beograda su u Zagreb doputovali pod punom policijskom pratnjom, zbog nogometne utakmice sa Srbijom. Na svu sreću, nakon što su odigrali Čudne ljubavi stigli su, sami su nam to priznali, opustošiti Kraš i vidjeti Picassa

Završen je 13. međunarodni Naj, naj, naj festival na kojem su djeca u proteklih šest dana, za trajanja školskih praznika, u nekoliko zagrebačkih kazališta, besplatno mogla pogledati čak 13 predstava. Apsolutno pobjednik festivala je predstava Did i repa, Gradskog kazalište lutaka Spčliti Gradskog kazališta mladih Split, u režiji Anice Tomić.

Unatoč snježnim nepogodama proteklih dana u Zagrebu sve su predstave bile krcate djecom, a to najviše govori o značaju (i popularnosti) ovog festivala. Od onog što je selektor festivala Igor Ružić odabrao kao najbolje u teatarskoj produkciji za najmlađe žiri, u sastavu: glumica Helena Buljan (predsjednica), glumac Slavko Juraga, redatelj Robert Raponja, dramatuginja Marijana Nola i urednica kulture Večernjeg lista Bojana Radović, je dodijelio deset Zlatnih Žar ptica, rad akademske kiparice Andreje Bassi i jednu diplomu. Najbolja predstava je Did i repa, a njoj je pripala i Nagrada za najbolju režiju Anici Tomić, za najbolju dramaturgiju Jeleni Kovačić, te Nagrada za najbolju glumicu Milani Buzolić-Vučici za ulogu Babe.

Najbolji glumac je Marko Makovičić za ulogu Siromaha u predstavi Siromah i vrag Žar ptice, a nagrade za najbolje sporedne uloge putuju u Srbiju. Osvojili su ih: Jelena Petrović za ulogu Kornjače i Miša u predstavi Čudne Ljubavi, Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda, te Miloš Samolov za ulogu Lava i Psa u istoj predstavi. Nagrada za najbolju glazbu pripala je Mariju Mirkoviću za predstavu Siromah i vrag, Žar ptice, a Nagrada za iznimnu orginalnost i neposrednost igre LALE Teatru iz Poljske za predstavu Floorville. Nagradu za posvećenost zajedništvu u kazališnoj igri dodjeljena je Dramskom studiju slijepih i slabovidnih Novi život za predstavu Ispeci pa reci, a Diplomu za iznimno glumačko ostvarenje dobio je Franko Jakovčević za ulogu u predstavi Ezopeja u izvođenju kazališta Playdrama Split.

Ovogodišnji festival svakako će, uz nagrađene, najbolje pamtiti gosti iz Beograda. Oni su, naime u Zagreb doputovali pod punom policijskom pratnjom, jer im se dolazak poklopio s nogometnim okršajem Srbije i Hrvatske. Na svu sreću, nakon to su u subotu odigrali svoje Čudne ljubavi, prije povrtaka kući stigli su, sami su nam to priznali, opustošiti Kraš i vidjeti Picassa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije