Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Tri stotine glazbenika iz četiri države u Ratnom rekvijemu

'19.06.2012., Zagreb, - Danas je u dvorani Vatroslav Lisinski, Zagrebacka filharmonija i dirigent Ivo Lipanovic imali probu za koncert u Drnisu koji ce odrzati 21. lipnja na Svjetski dan glazbe.  Phot
'Anto Magzan/PIXSELL'
26.09.2013.
u 21:03

Orkestar Zagrebačke filharmonije pojačat će Komorni orkestar Sarajevske filharmonije, a uz zagrebačke Zvjezdice, u jedan veliki pjevački sastav stopit će se zborovi RTV Srbije i sarajevskog Narodnog pozorišta te Slovenski komorni zbor.

Dok gostujuća Bečka filharmonija u petak svečano otvara sezonu Zagrebačke filharmonije, domaći filharmonijski orkestar priprema se za glazbeni spektakl i veliki kulturni događaj koji će se već u subotu održati u Lisinskom. Oko tri stotine glazbenika sudjelovat će u izvedbi monumentalnog Ratnog rekvijema Benjamina Brittena. Orkestar Zagrebačke filharmonije pojačat će Komorni orkestar Sarajevske filharmonije, a uz zagrebačke Zvjezdice, koje će pjevati dionicu dječjeg zbora, u jedan veliki pjevački sastav stopit će se zborovi Radiotelevizije Srbije i sarajevskog Narodnog pozorišta te Slovenski komorni zbor. Iz Beograda, Sarajeva i Zagreba dolazi i troje vokalnih solista: sopranistica Aneta Ilić, tenor Amir Saračević i bariton Ljubomir Puškarić. Maestro Ivo Lipanović dirigent je ovog koncerta koji je mnogo više od glazbenog spektakla. To je veliki umjetnički pothvat, ali i kulturni, društveni, pa i politički događaj. Ratni je rekvijem na praizvedbi prije pola stoljeća spajao ruske, njemačke i britanske glazbenike u pomirivanju Europe i oplakivanju svih žrtava svjetskih ratova, a ova će zagrebačka izvedba biti snažan antiratni glas i prilog pomirenju država i naroda bivše, ratom izbrisane jugoslavenske federacije.

Osim latinskog teksta mise za mrtve Benjamin Britten u tu je svrhu posegnuo i za stihovima engleskog vojnika i pjesnika, poginulog u Prvom svjetskom ratu, Wilfreda Owena. Koncert je ujedno i proslava stote godišnjice Brittenova rođenja kojoj se popratnim programima pridružio i British Council.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije