Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

'Tri sestre' dobitnik godišnje Nagrade Tito Strozzi HNK-a u Zagrebu

Upuštajući se u kreativan dijalog s izvornikom, koji tako služi kao polazište za aktualiziranje motiva iz Čehovljeva teksta, predstava se na originalan način bavi temom kazališne forme propitujući mogućnosti i granice režije, dramaturgije i glume te odnosa likova prema tekstu i publici
24. studenoga 2019. u 20:22 0 komentara 85 prikaza
Bobo Jelčić
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Nagrada Tito Strozzi koju Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje u protekloj sezoni dodijeljena je u nedjelju autorskom projektu Bobe Jelčića "Tri sestre" te cijelom autorskom timu i glumcima, za dinamično, umjetnički hrabro i provokativno čitanje Čehovljeva klasika.

Madame Butterfly Da su solisti išli putem Ive Gamulina, opera bi bila punokrvnija i životnija

O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje na dan Drame HNK, 24. studenoga, odlučivao je kazališni odbor u kojemu su ove godine bili balerina i koreografkinja Ljiljana Gvozdenović, kazališna kritičarka Nina Ožegović, teatrolog Leo Rafolt, glazbeni kritičar Branimir Pofuk i operna pjevačica Dunja Vejzović.

Za najbolje umjetničko ostvarenje na pozornici zagrebačke nacionalne kuće u sezoni 2018./19. nagradu su jednoglasno dodijelili autorskom projektu "Tri sestre", nastalom prema motivima ruskog klasika Antona Pavloviča Čehova, koji je, kako se ističe u obrazloženju odluke koju je na dodjeli pročitao predsjednik žirija Branimir Pofuk, "svojom inovativnim kazališnom poetikom i istraživačkim i nekonvencionalnim pristupom u režiji i dramaturgiji te vrhunskim glumačkim dometima oduševio i publiku i kritiku, pokazavši jedan od mogućih puteva razvoja suvremenog teatra".

Upuštajući se u kreativan dijalog s izvornikom, koji tako služi kao polazište za aktualiziranje motiva iz Čehovljeva teksta, predstava se na originalan način bavi temom kazališne forme propitujući mogućnosti i granice režije, dramaturgije i glume te odnosa likova prema tekstu i publici, u umjetnički hrabrom i provokativnom čitanju slavnoga predloška iz kojega nastaje novo, uzbudljivo, dinamično i interaktivno autorsko kazališno djelo, mišljenje je žirija.

Jelčićeve "Tri sestre" Je li vama, kao i nama, dosta ove ku***** provincije?

Smatrajući da su tom suvremenom i vrlo dinamičnom čitanju Čehova uvelike pridonijeli sami glumci, koji su u predstavi sudjelovali kao sukreatori, žiri je Nagradu Tito Strozzi odlučio dodijeliti čitavome ansamblu, koji čine Nina Violić, Jadranka Đokić, Daria Lorenci Flatz, Iva Jerković, Siniša Popović, Marin Klišmanić, Krešimir Mikić, Ivan Colarić, Dušan Gojić i Ugo Korani.

Nagradu je na posebnoj svečanosti u HNK-u Zagreb redatelju i članovima ansambla uručila intendantica Dubravka Vrgoč. Istaknula je kako je sretna što je Nagradu Tito Strozzi ovaj puta dobila Drama, i to jedna neobična predstava koja se čak nije izvodila u Hrvatskom narodnom kazalištu, već u prostorima pokusne dvorane Ansambla Lado, ali koja "predstavlja ono što Drama HNK-a sada nastoji napraviti, a to je pokazati kamo teatar 21. stoljeća može ići, koji je to novi jezik, koja su to nova, izazovna sredstva, koja je to nova procedura u koju teatar ulazi".

"To je Bobo Jelčić pokazao s 'Tri sestre', pozivajući publiku da sudjeluje u laboratoriju, radeći predstavu gotovo sedam mjeseci, propitujući ovo vrijeme zajedno s autorskim timom, glumcima i publikom", rekla je intendantica. "Svi skupa došli smo do rezultata, a to su 'Tri sestre' koje jednako tako odgovaraju i Čehovu i našem vremenu", poručila je Vrgoč.

Dan otvorenog trga hnk zove na dan otvorenog trga Prvi pogledajte djelić novog baleta 'Orašar'

Primajući nagradu, diplomu i plaketu s likom Tita Strozzija, rad kipara Ivana Antolčića, redatelj Bobo Jelčić zahvalio je žiriju što je između puno sjajnih predstava odabrao upravo njegov autorski projekt, te svojem ansamblu, koji je s njim suradnički radio na njegovu razvoju. Hrvatskom narodnom kazalištu zahvalio je na hrabrosti što se odlučilo staviti jednu takvu "rizičnu" predstavu na svoj repertoar, te publici i kritici koja je sve to prepoznala. To je poticaj da se možda opet nekad pustimo u nešto takvo kao što je bila ova predstava, rekao je Jelčić.

Buljan: Nagrada za projekt koji je obilježio dio pošle i ovu sezonu

Ravnatelj Drame HNK-a Zagreb Ivica Buljan kazao je kako je ponosan što je ove godine u širokom spektru fantastičnih predstava upravo Drama dobila tu nagradu, i to za projekt koji je, kako je ustvrdio, obilježio dio pošle i ovu sezonu toga teatra.

"Mislim da će drugo biti na repertoaru i da će biti i svjetionik prema tome što bi drama mogla i trebala raditi u budućnosti - kako sudjelovati, kako se otvoriti prema drugačijim i novim formama, kako biti eksperimentalna, a u isto vrijeme čuvati neku svježinu klasične literature", kazao je Buljan. Imena u žiriju pokazuju da taj projekt nadilazi žanrovske granice i da je ta predstava doista obilježila sezonu HNK-a, napomenuo je, te poručio kako će ta nagrada biti ohrabrenje da Drama svoj program dodatno otvori prema inovativnim projektima.

Nagrada Tito Strozzi, prema hrvatskom glumcu, redatelju, piscu i prevoditelju Titu Strozziju, utemeljena je 1993. Prošle godine, nagradu je dobio operni prvak HNK-a Zagreb Tomislav Mužek.

VIDEO Nakon dodjela nagrada u HNK održan koncert ansambla Opere s hitovima filmske glazbe:

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.