Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjajan uspjeh

Tri hrvatska projekta u utrci za veliko arhitektonsko priznanje

Foto: Bosnić+Dorotić
1/3
19.01.2024.
u 09:25

U užem izboru EUMiesa su nova Gruntovnica, Eko farma crnih svinja te vidikovci iz Lonjskog polja

Čak tri arhitektonska ostvarenja iz Hrvatske našla su se u užem izboru za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu. Žiri EU Mies van der Rohe Awards (EUMies) od 362 nominirana projekta ostvarenih u protekle dvije godine u 38 europskih zemalja, izabrao je 40 najboljih.

Među tri hrvatska kandidata koja su dobila ovu veliku počast je i nova Gruntovnica arhitekta Davora Bušnje, rekonstruirana vojna jašionica na zapadu Zagreba, dojmljiva žarkocrvena zgrada ostakljenim dodatkom, a koja je i prvi dio budućeg zagrebačkog “Trga pravde”.

Foto: Bosnić+Dorotić

Tu je i Eko farma crnih slavonskih svinja pokraj Donjeg Miholjca, poznata i kao farma našeg nogometnog reprezentativca Domagoja Vide. Djelo ekipe arhitekata iz studija SKROZ, gospodarski objekt izgrađen u skladu najviših standardima ekološkog uzgoja životinja impresivna je kombinacija suvremene i autohtone slavonske arhitekture, sagrađena od tradicionalnih materijala.

Foto: Bosnić+Dorotić

Na listi 40 najboljih, nimalo iznenađujuće, našao se i projekt arhitekata Roth&Čerina, interpretacijski centar i vidikovci u Parku prirode Lonjsko polje kojima su nas prošle godine predstavljali na Venecijanskom bijenalu – 18. međunarodnoj izložbi arhitekture.

Foto: Marko Mihaljević

Žiri nagrade EU Mies van der Rohe zatim će između ovih 40 izabrati i 5 finalista koje će osobno posjetiti, a tko će odnijeti tu prestižnu nagradu, saznat ćemo kasnije ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije