Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dizajn

Torbice kao malene urbane umjetnine za nošenje pod rukom

'Dzenisa3_nnn_kul_270211'
''
27.02.2011.
u 15:06

Nova izložba Dženise Pecotić otvorena u Etnografskom muzeju može u sve galerije svijeta

Umjetnik je doista dobar ako su njegova mala djela jednako umjetnički snažna koliko i ona grandiozna. Potvrđuje se to i retrospektivnom izložbom torbica Dženise Pecotić, poznate kostimografkinje HNK, dizajnerice, umjetnice tekstila i odjeće, otvorenom u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Kat povrh aktualne muzejske izložbe torbica iz hrvatske etnografske baštine, poput kontrapunkta su, dakle, izložene četiri cjeline njezina ručnog rada čija umjetnička vrijednost uvelike nadrasta njegovu praktičnu namjenu.

Najviše je rada posvećeno cjelini "Torbice mojih prijateljica". Tu je svaka torbica posebnog oblika, ispunjenog ručno rađenim detaljima, posebno smišljenima da budu u skladu s osobnošću žena za koje su rađene. Rasne su umjetnine torbice od filca, svile i pleksiglasa, svojedobno izlagane u galeriji ULUPUH. To su radovi kod kojih zaboravljamo da je riječ o predmetima za uporabu...

Te „male" urbane umjetnine u čiju su izradu utrošeni sati i sati rada jasno se i snažno naslanjaju na autoričin tekstilno-odjevno-kostimografski oblikovni kredo. Neke od torbica su i nastale rašivanjem, prekrajanjem i prekombinacijom ranijih radova, poput „ready madea" koji nestrpljivo potkrada samog sebe da bi stvorio novo. Ili da bi potvrdio koliko je autorski kreativni duh posvećen jednoj, istoj, čvrstoj poetici!

U sve četiri izložene cjeline nalazimo čistu umjetničku gestu u kojoj, međutim, osobito snažnom smatramo središnji izložak – lutku s prefinim dizajnerskim kostimom i dvije torbice kojima autorica dizajnerski interpretira pregaču vrličke nošnje. Ali kako?! Opremajući je florealnim oblicima načinjenima od srebra, oblikovanima kao moderan dizajn. Cjelina je to koja može u sve galerije svijeta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije