Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mondo.hr

Top 10 knjiga po kojima su snimljeni filmski hitovi

Mondo top 10 knjiga
11.03.2014.
u 09:45

Mondo vam donosi 10 knjiga koje su bile inspiracija za nastanak nekih od najvećih filmskih hitova.

Neki od najvećih filmova nastali su po predlošcima jednako uspješnih romana. Kada se spoje književno bogatstvo i mašta s vizualnim mogućnostima filma, često nastaju adaptacije koje dugo pamtimo, prepričavamo i iznova gledamo. Mondo vam predstavlja 10 knjiga koje morate pročitati, a koje su poslužile kao predložak za neke od najvećih filmskih hitova s nominacijama za Oscara.

Kradljivica knjiga 

Roman Markusa Zusaka o djevojčici i Smrti priča je o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge 1939. godine u Njemačkoj kojom vladaju nacisti. Nakon smrti mlađeg brata djevojčice Liesel na njegovom grobu pronalazi knjigu uz koju će naučiti čitati i koja će joj promijeniti život. Roman je prodan u više od osam milijuna primjeraka diljem svijeta, a 2013. godine dobio je i svoju filmsku adaptaciju koju je režirao Brian Percival, s jednom nominacijom za ovogodišnjeg Oscara.

Hobit

Napisavši Hobita, J.R.R. Tolkien stvorio je predivnu bajku koja je puna čudesnih stvorenja iz svijeta mašte: vilenjaka, goblina i trolova. Riječ je o jednom od najljepših klasika fantastične književnosti i jednoj od najtiskanijih knjiga u povijesti nakladništva. Redatelj Peter Jackson snimio je dva filmska nastavka prema književnom hitu: Hobit: Neočekivano putovanje (2012) i Hobit: Smaugova pustoš (2013). Svaki nastavak nominiran je za ukupno tri Oscara.

Nikad me ne ostavljaj 

Kathy, Ruth i Tommy bili su učenici u Hailshamu - idiličnoj ustanovi smještenoj duboko u engleskom ruralnom području. Ondje su djeca bila brižno zaštićena od vanjskog svijeta, odgojena tako da vjeruju da su posebna i da je njihova osobna dobrobit izrazito vażna. No iz kojeg su razloga doista ondje?  U ovom romanu Kazuo Ishiguro stvorio je prekrasnu priču o ljubavi, gubitku i skrivenim istinama - koja zauzima istaknuto mjesto među njegovim najboljim djelima. Film je snimljen 2010., a režirao ga je Mark Romanek.

Trilogija Gospodar prstenova 

Epski i fantastični roman J. R. R. Tolkiena o hobitu Frodu koji u ime svih slobodnih naroda Međuzemlja nosi teret Prstena na put opasniji od sviju ikad poduzetih. Iznimno uspješna filmska verzija redatelja Petera Jacksona dobila je svoja tri nastavka: Prstenova družina (2001), Dvije kule (2002) i Povratak kralja (2003).

Muškarci koji mrze žene

Roman Stiega Larssona epska je priča koja se odvija na nekoliko kontinenata. Ovo je inteligentan i dobro napisani roman koji je istodobno saga o serijskim ubojicama, potraga za nestalima i informirani uvid u svjetove velikog kapitala i novinarstva. Larsson je nakon svoje smrti 2004. godine ostavio neobjavljenu "Millennium trilogiju", a 2009. godine snimljen je iznimno uspješan i hvaljen švedski film po njegovim romanima. Dvije godine kasnije, redatelj David Fincher snimio je i holivudsku verziju koja je osvojila Oscara za najbolju montažu.

Odred za baštinu

Robert M. Edsel ispričao je istinitu, napetu i uzbudljivu priču o ljudima koji su pronašli, spasili i sačuvali neprocjenjivo umjetničko blago i baštinu čovječanstva u Drugom svjetskom ratu. Tijekom okupacije Europe Hitler i nacisti izveli su najveću pljačku u povijesti, pri čemu su za sebe i Treći Reich prikupili i sakrili više od pet milijuna umjetnina. Prema ovoj istinitoj priči snimljen je i film pod redateljskom palicom Georgea Clooneyja, a u njemu glume poznati glumci: Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett i drugi. 

Sumrak saga

Nakon što se srednjoškolka Bella Swan preselila u kišno mjestašce Forks kod svog oca, za oko joj zapne tajanstveni Edward Cullen o čijoj obitelji kruže jezovite priče. Bella polako počinje sumnjati da rješenje Edwardove zagonetke leži upravo u ljudskoj krvi zbog koje su Cullenovi toliko različiti od svih ostalih žitelja Forksa. Stephenie Meyer napisala je neodoljivo strašnu no i zanosno romantičanu seriju ljubavne priče koja je dobila popularnu filmsku adaptaciju s glumcima Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom.

Bilježnica

S vremena na vrijeme naiđemo na ljubavnu priču koja nas toliko osvoji da postane više od samo jedne knjige koju smo pročitali. Postaje događaj koji pamtimo. Bilježnica je upravo takva knjiga. To je roman koji nam govori o ljubavi – bezvremenskoj i svevremenskoj; dirljiva priča zbog koje ćemo iznova povjerovati u pravu ljubav. Film koji je snimljen 2004. godine zavukao se pod kožu mnogih gledatelja.

Prohujalo s vihorom

Epski roman Margaret Mitchell o ljubavi i ratu osvojio je Pulitzerovu nagradu i bio nadahnućem za dva autorizirana pisana nastavka i za jedan od naviše slavljenih filmova svih vremena. Film iz 1939. u kojem Vivien Leigh tumači ulogu Scarlett O’Hare, a Clark Gable ulogu Ashleya Wilkesa, osvojio je čak osam Oscara.

Put oslobođenja

Prema izboru magazina Time, roman Richarda Yatesa uvršten je na popis sto najboljih američkih romana. Frank Wheeler, veteran Drugog svjetskog rata, i njegova supruga April, školovana glumica, pristali su živjeti u tipičnom prigradskom naselju nove Amerike, ali tek privremeno, dok im djeca ne odrastu, dok ne odluče što zaista žele. Može li Frank pronaći sebe u uredu na 15. katu, a April  sebe u idiličnoj kućici? Leonardo DiCaprio i Kate Winslet glume u filmu koje je snimljen prema ovom romanu 2008. godine, a nominiran je za tri Oscara.

Napomena: Na Mondo Internet Supershopu možete plaćati svim karticama (American Express i Diners do 12 rata), pouzećem ili općom uplatnicom (internet bankarstvom). Cijena dostave je 30 kn, dok je za narudžbe preko 700 kn dostava besplatna. Rok isporuke je 1-3 radna dana. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na besplatni telefon 0800/4468 ili na info@mondo.hr

Mondo pratite na Facebooku, Twitteru i Google Plusu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije