Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVAJA SVJETSKO TRŽIŠTE

Dalmatinski fantasy strip dobiva i englesku verziju

Foto: Privatni album
1/5
05.07.2017.
u 15:24

Inozemno izdanje očekuje se do kraja ljeta, a Zadranin već radi na drugom dijelu trilogije koja dotiče povijest istočnojadranske obale

Želio sam strip prepun atmosfere. Nadam se da sam odabirom tonova stvorio ugođaj kakav sam priželjkivao, govori Tomislav Košta, autor stripa “Sjećanja”, tvrdo ukoričenog u izdanju Strip foruma. Biser za kolekcionare ambiciozna je epska fantasy priča i prvijenac ovog Zadranina, po vokaciji slikara, koja će dobiti i englesku verziju za inozemno tržište.

– Objavit će ga jedan mali izdavač iz Škotske, bit će prošireno izdanje od 70-ak stranica i izlazi do kraja ljeta. Dopustimo li si malo pretencioznosti, možemo reći, kako vi kažete, da osvajam svjetsko tržište, ali ovo mi je prvi album i ja bih malo skromnije kazao da se nisam nadao ni izdanju u Hrvatskoj pa sam sretan što se to ipak dogodilo – govori Košta. Tehnika je albuma ulje na papiru, atipična za strip, sklon joj je tek recimo Žeželj, ali Košti prirodna jer kist mu je svaki dan u ruci. Vremenski je nastajao oko godinu i pol. A ideja?

– Volim fantasy svjetove jer u njima mogu osjetiti slobodu stvaranja. S druge strane želio sam nešto autentično, svoje, što mogu doživjeti i s iskrenom emocijom pretočiti u slike i priču. Tako sam pokušao dijelove povijesti istočnojadranske obale spojiti s maštom. Brod – gajeta lajtmotiv je koji se provlači kroz priču. Taj je brod neizbrisiv dio povijesti našeg naroda. I ne samo hrvatskog djela Mediterana, već i cijelog mediteranskog bazena. To je izraz poštovanja prema svima koji su od brodova, mora i s morem živjeli. To je neki naš dalmatinski fantasy – kaže. Glavni je lik starac koji ima 109 godina. Priča svoju životnu priču vraćajući se od djetinjstva preko mladosti do iskupljenja. Tražeći brod koji je nekoć počeo graditi s ocem od kojeg se rastao na ružan način, ujedno traži i oprost od oca. Što je bliže brodu, taj se brod sve više raspada. U pitanju je trilogija čiji je drugi dio u nastajanju.

– Budući da sam slikar po profesiji, bilo je logično da za svoj prvi rad odaberem boju. Tako je nastao ovaj niz od 300-tinjak minijatura složenih u priču. Uz mnogo truda i muke, dovršetak prvog djela predstavlja veliko zadovoljstvo. I tjera me da drugi i treći dio budu dodatni iskorak u kvaliteti. Istina, puno puta dogodilo mi se da si radeći na nekoj od tabli prigovorim – što ti je ovo trebalo? Ali krize dođu i prođu. U drugom dijelu čeka nas rat koji će Lobel okusiti na svojoj koži i koji će ga dovesti do ruba ludila. Treći dio zamišljen je kao iskupljenje. I pregršt nadrealnih stvari, ali o tome kad za to dođe vrijeme – kaže autor koji uz školu crtanja i slikarske narudžbe, od čega živi, već radi na storyboardu pa bismo za koju godinu mogli dobiti nastavak.

Studirao je povijest i povijest umjetnosti, ali nije diplomirao. Slikarski poziv bio je prejak da ga ignorira.

– Povijest mi je i danas interesantna, srednji vijek posebice. Najviše me privlači pojam viteštva i kako se ono razvijalo i tumačilo kroz povijesna razdoblja. Možda zbog pomanjkanja iskrenosti, pravednosti i skromnosti, čega smo svjedoci u današnje vrijeme, kao pojedinac koji stvara imam želju kroz svoj rad apostrofirati upravo te vrednote. Držim da su one univerzalne te stoje kao protuteža dekadenciji društva – kaže umjetnik sa zadarskom adresom koji ima atelijer na otoku Ugljanu.

– Nemam problema ustati se rano i slikati do 16 sati. Tada se vraćam brodom na kopno, a ostatak dana je za obitelj. Taj ritam držim godinama. Na inspiraciju se ne izvlačim, ona je poput izgovora za lijenčine. Da, ona postoji, ali treba je isprovocirati radom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije