Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavlje pjesništva u hnk zagreb

Tko kaže da poezija mora biti pretenciozna i neprivlačna?

VL
Autor
Denis Derk
09.02.2021.
u 10:36

HNK u Zagrebu organizirao je dvije poetske večeri, "Ne čitaš žene" s pjesmama po izboru Monike Herceg te humanitarnu večer posvećenu pjesnicima s Banije.

Čak dvije večeri je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posvetilo poeziji. Prva je pripala performansu koji je slavio žensku poeziju po izboru Monike Herceg, a druga, humanitarna, pjesnicima s Banije po izboru Miroslava Kirina. I dok su na drugoj večeri nastupili Zoran Šćekić i prijatelji, na prvoj je sedam glumica govorilo poeziju devet pjesnikinja uz dopadljivu glazbenu pratnju DJ-a Šimuna Stankova.

Na pozornici su sve vrijeme bili i plesači Mateja Miković i Taiguara Goulart (koji je na kraju performansa pokazao da je više nego ekspresivan i u govorenju poezije, a ne samo u plesnim pokretima), a redatelj priredbe Ivica Buljan je svoje požrtvovne glumice i rasplesao. Stoga je jednosatni poetski performans nazvan “Ne čitaš žene” po više nego poučnoj pjesmi Olje Savičević Ivančević bio sve samo ne dosadni niz pretencioznih recitacija koji publiku odmiču od, a nikako je ne privlače poeziji.

Početak performansa s pjevanom izvedbom “Pjesme o pticama” Olje Savičević Ivančević koju je uglazbio Mitja Vrhovnik Smrekar nije se posrećila zbog intonativnih izvođačkih nepreciznosti. Nisu sve glumice za pjevanje. A među glumicama koja se najbolje snašla u interpretaciji ženske poezije svakako bi trebalo istaknuti energičnu Vanju Matujec koja je baš zablistala govoreći pjesmu “U zdravlju i bolesti” Marijane Radmilović.

Zanimljivo, i pjesma “Blagoslov” Marijane Radmilović odlično je zazvučala u interpretaciji Ivane Boban, a Barbaru Vicković treba pohvaliti za izvedbu pjesme “Potraži me u predgrađu” Lidije Deduš. Na sceni HNK izvođena je i poezija Sanje Baković, Ane Brnardić, Monike Herceg, Dorte Jagić, Vande Mikšić i Martine Vidaić. Uz spomenute glumice, izvodile su je i Alma Prica, Olga Pakalović, Luca Anić i Iva Jerković.

A druga večer poetskog performansa na velikoj sceni HNK poslužila je za uvid u poeziju pjesnikinja i pjesnika s Banije. Među njima je pjesnik Miroslav Kirin za ovu priliku izabrao doista zvučni i reprezentativni niz imena među kojima su Branislav Micić, Ivo Kozarčanin, Dušan Jerković, Milivoj Cvetnić (po kojem se zove i nagrada koja se svakog proljeća dodjeljuje u Hrvatskoj Kostajnici), Marija Čudina, Josip Sever, Nikola Vujčić, Tatjana Gromača, Ana Brnardić i Monika Herceg. Njihove su pjesme kazivali glumice i glumci iz predstave Monike Herceg “Gdje se kupuju nježnosti” koja je prošlog mjeseca praizvedena u HNK – Nina Violić, Mirta Zečević, Jadranka Đokić, Daria Lorenci Flatz, Lana Barić, Igor Kovač i Filip Vidović.

Za tu se humanitarnu večer poezije nisu prodavale karte, ali je publika mogla ostaviti novčani prilog za obnovu srušenog Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom u Petrinji koji je stradao u katastrofalnom potresu 29. prosinca 2020. godine. Akcija prikupljanja pomoći trajat će sve do 15. veljače. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije