Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Tko kaže da poezija mora biti pretenciozna i neprivlačna?

HNK u Zagrebu organizirao je dvije poetske večeri, "Ne čitaš žene" s pjesmama po izboru Monike Herceg te humanitarnu večer posvećenu pjesnicima s Banije.
09. veljače 2021. u 10:36 0 komentara 180 prikaza

Čak dvije večeri je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posvetilo poeziji. Prva je pripala performansu koji je slavio žensku poeziju po izboru Monike Herceg, a druga, humanitarna, pjesnicima s Banije po izboru Miroslava Kirina. I dok su na drugoj večeri nastupili Zoran Šćekić i prijatelji, na prvoj je sedam glumica govorilo poeziju devet pjesnikinja uz dopadljivu glazbenu pratnju DJ-a Šimuna Stankova.

tamara damjanović U našem se svijetu podrazumijeva da je verbalno ili psihičko zlostavljanje način “čeličenja”

Na pozornici su sve vrijeme bili i plesači Mateja Miković i Taiguara Goulart (koji je na kraju performansa pokazao da je više nego ekspresivan i u govorenju poezije, a ne samo u plesnim pokretima), a redatelj priredbe Ivica Buljan je svoje požrtvovne glumice i rasplesao. Stoga je jednosatni poetski performans nazvan “Ne čitaš žene” po više nego poučnoj pjesmi Olje Savičević Ivančević bio sve samo ne dosadni niz pretencioznih recitacija koji publiku odmiču od, a nikako je ne privlače poeziji.

Početak performansa s pjevanom izvedbom “Pjesme o pticama” Olje Savičević Ivančević koju je uglazbio Mitja Vrhovnik Smrekar nije se posrećila zbog intonativnih izvođačkih nepreciznosti. Nisu sve glumice za pjevanje. A među glumicama koja se najbolje snašla u interpretaciji ženske poezije svakako bi trebalo istaknuti energičnu Vanju Matujec koja je baš zablistala govoreći pjesmu “U zdravlju i bolesti” Marijane Radmilović.

Zanimljivo, i pjesma “Blagoslov” Marijane Radmilović odlično je zazvučala u interpretaciji Ivane Boban, a Barbaru Vicković treba pohvaliti za izvedbu pjesme “Potraži me u predgrađu” Lidije Deduš. Na sceni HNK izvođena je i poezija Sanje Baković, Ane Brnardić, Monike Herceg, Dorte Jagić, Vande Mikšić i Martine Vidaić. Uz spomenute glumice, izvodile su je i Alma Prica, Olga Pakalović, Luca Anić i Iva Jerković.

A druga večer poetskog performansa na velikoj sceni HNK poslužila je za uvid u poeziju pjesnikinja i pjesnika s Banije. Među njima je pjesnik Miroslav Kirin za ovu priliku izabrao doista zvučni i reprezentativni niz imena među kojima su Branislav Micić, Ivo Kozarčanin, Dušan Jerković, Milivoj Cvetnić (po kojem se zove i nagrada koja se svakog proljeća dodjeljuje u Hrvatskoj Kostajnici), Marija Čudina, Josip Sever, Nikola Vujčić, Tatjana Gromača, Ana Brnardić i Monika Herceg. Njihove su pjesme kazivali glumice i glumci iz predstave Monike Herceg “Gdje se kupuju nježnosti” koja je prošlog mjeseca praizvedena u HNK – Nina Violić, Mirta Zečević, Jadranka Đokić, Daria Lorenci Flatz, Lana Barić, Igor Kovač i Filip Vidović.

teatarski eksperiment Borba protiv korupcije u svijetu u kojem su novinari tek lutke na žicama

Za tu se humanitarnu večer poezije nisu prodavale karte, ali je publika mogla ostaviti novčani prilog za obnovu srušenog Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom u Petrinji koji je stradao u katastrofalnom potresu 29. prosinca 2020. godine. Akcija prikupljanja pomoći trajat će sve do 15. veljače. 

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.