Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pina za početak

Tjedan suvremenog plesa počinje filmom o Pini Bausch

počinje tjedan suvremenog plesa, predstava LOL
arhiv
23.05.2011.
u 13:08

Hrvatska pretpremijera 3D filma Wima Wendersa o njemačkog koreografkinji Pini Bausch nastala je u suradnji s Motovun Film Festivalom

Hrvatskom ekskluzivnom pretpremijerom 3D filma Wima Wendersa “Pina” u utorak u MoviePlexu počinje 28. tjedan suvremenog plesa. Festival će u suradnji s Motovun Film Festivalom prikazati film o velikoj njemačkoj koreografkinji Pini Bausch preminuloj 2009. godine. Riječ je o dugometražnom plesnom filmu snimljenom s ansamblom Tanzhtheater Wuppertal koji je Pina i osnovala. 3D tehnologija omogućuje gledateljima doslovno penjanje na plesnu scenu, ali Wenders plesače prati i izvan kazališno-plesne stege u teatru. Zanimljivo je da je s karizmatičnom Pinom Bausch u predstavi “Orfej i Euridika” svojedobno surađivao i hrvatski plesač i koreograf Dinko Bogdanić.

A na festivalu, koji se održava u Zagrebu i Rijeci, publika će vidjeti predstave koreografa kao što su Chris Haring, Jasmin Vardimon, Luca Silvestrini, David Zambrano, Thomas Noone, Guillemo Botelh, Adam Linder, Clara Andermatt... Festival će u dvorani Lisinski ugostiti i plesni spektakl The Project u produkciji izraelske opere i Centra Suzanne Dellal, dok će se hrvatski redatelj Ivica Buljan predstaviti i kao koreograf. Slovence predstavlja Iztok Kovač koji dovodi skupinu En Knap, dok će već rasprodani nastup Andreje Božić podsjetiti na uspjehe koje hrvatski koreografi postižu u inozemstvu. Od domaćih izvođača publika će vidjeti Mašu Kolar i Zorana Markovića, Tehniku, Studio za suvremeni ples, Sašu Božić te Martinu Nevistić i Ivu Korenčić s projektom Silver. Zagreb je i konačna stanica projekta W-EST_WHERE s četiri kratke koreografije Marjane Krajač, Anne Reti, Cindy Dague i Soife Fitas čiji su mentori bili Josef Nadj, Joao Fiadero, Milko Šparemblek i Eszter Gal. Riječ je o projektu iz programa Kultura Europske unije čiji je cilj suradnja mladih koreografa s međunarodno afirmiranim koreografima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije