Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika audicija HNK Zagreb

Tisuće balerina i baletana žele priliku da zaplešu u Hrvatskoj

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/3
28.03.2023.
u 10:23

Na audiciju se prijavilo čak 1200 baletnih umjetnika iz svih krajeva svijeta, a proteklog vikenda pred komisijom je nastupilo 300-tinjak najboljih kandidata

Stotine plesača iz svih krajeva svijeta ovog vikenda pohrlile su u Zagreb, na najveću baletnu audiciju koju smo ikada imali prilike vidjeti. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prijave za svoj je ansambl otvorilo je u veljači, a za svoju šansu da od jeseni zaplešu u našoj nacionalnoj kući javilo se nevjerojatnih 1200 balerina i baletana. Naime, u zagrebačkom HNK ove godine događa se prava smjena generacija jer čak trideset i troje plesača, prema novom Zakonu o kazalištima, ima uvjete za mirovinu.

Tristotinjak onih koji su uspjeli proći strogu predselekciju, za koju su morali priložiti svoje fotografije, videe i životopise, u Zagrebu su dočekali najprije baletni classovi, odnosno vježbe, a zatim i zahtjevan zadatak učenja i izvođenja koreografskih dionica. Izazovno je to bilo za plesače, koji su u Hrvatsku pristigli iz gotovo svih europskih zemalja, ali i SAD-a, Paragvaja i Japana, no poseban izazov sada je i pred zagrebačkom komisijom, koju čine ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini, baletni nacionalni prvaci Tomislav Petranović, Irena Pasarić i Svebor Sečak te baletne majstorice Milka Bartolović i Mihaela Devald Roksandić, Pavla Pećušak, Suzana Bačić i Iva Višak.

Ovakve, goleme audicije, u baletnom svijetu su sasvim uobičajene, no ne događa se često da u jednoj kompaniji ima baš toliko otvorenih radnih mjesta, otkrila nam je baletna majstorica Mihaela Devald Roksandić.

– Prvi put u povijesti mi imamo ovakvu audiciju, ali u nekom svjetskom kontekstu one nisu rijetke. Ipak, iako se u nekim svjetskim kompanijama tisuće se prijavljuju za samo jedno ili dva mjesta, mi ih imamo čak dvadeset! Zbog novog Zakona o kazalištu, uvjete za mirovinu steklo je 33 plesača, međutim mi već sada u ansamblu imamo plesače koji plešu honorarno i čekaju na ugovore pa kada i to uzmemo u obzir možemo reći da na raspolaganju sigurno imamo oko dvadeset radnih mjesta, no ne znači da ćemo sva odmah i popuniti – objasnila nam je Devald Roksandić.

Nju i ostale članove komisije sad čeka nekoliko tjedana pomnog vijećanja. Žele si, kaže nam baletna majstorica, dati dovoljno vremena da donesu dobre odluke jer prijavilo se zaista puno zanimljivih kandidata. Neki su na audicije stigli i friško iz baletnih škola poput renomirane Mađarske plesne akademije ili Plesne akademije u Zürichu te još nemaju profesionalnog iskustva, dok su drugi već zaposleni u raznim svjetskim baletnim kompanijama.

Iz Francuske je tako došla osamnaestogodišnja Clémence koja će ove godine završiti školu.

Dvadeset radnih mjesta od ove jeseni bit će otvoreno u Baletu zagrebačkog HNK jer u neviđenoj smjeni generacija čak tridesetak članova ansambla ide u mirovinu
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

– Istraživala sam strašno puno baletnih kompanija u različitim zemljama, a kada sam naišla na Balet HNK Zagreb, odmah me privukao. Pratila sam njihove internetske stranice i čim su objavili poziv, prijavila se na audiciju. Ovdje mi se jako sviđa jer sam Zagreb posjetila još kao dijete i imam prekrasne uspomene na njega, ali posebno me privukao repertoar kazališta. Vrlo je raznolik, ima i suvremenih, inovativnih komada, ali i klasičnog baleta – kazala nam je Clémence.

– Ovo je mjesto iz mojih snova! Već dugo znam za HNK u Zagrebu, jako mi se sviđa njihov repertoar, redovito ih pratim i jedva sam čekala da raspišu audicije – oduševljeno je dodala njezina kolegica iz Japana, 19-godišnja Kokoro koja se u balet zaljubila kada je imala tri godine vidjevši svoju rođakinju kako pleše, a i danas se, kaže, na pozornici osjeća poput princeze.

A njezin kolega iz skupine, Emmanuel, rodom je iz Italije, no već neko vrijeme živi i radi u Estoniji.

– Bio bih oduševljen kada bih mogao živjeti u Zagrebu. Grad je prekrasan, a kao nekome tko je iz Italije u Estoniji mi je jako teško jer je tako hladno – kroz smijeh nam je kazao Emmanuel koji je na audiciju stigao u društvu prijatelja Federica, također plesača. Iako su si međusobna konkurencija, dobro raspoloženi Emmanuel i Federico ne dopuštaju da to stane između njih.

– Nismo nervozni, samo jako uzbuđeni! Volimo raditi zajedno i potičemo jedan drugog da budemo bolji – rekli su nam.

Nakon što smo odgledali jedan vrlo zanimljivi baletni class, u kojem je bilo oko pedeset fantastičnih balerina i baletana, upitali smo Mihaelu Devald Roksandić što to kod njih zapravo žiri traži i na što najviše obraćaju pozornost?

Komisija će o konačnim rezultatima audicije vijećati još nekoliko tjedana
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

– Prvo, tražimo jednu osnovnu baletnu pismenost, jednu razinu školovanja, tehničke spremnosti, pripremljenosti i čistoće pokreta. Zapravo, sve ono što je u profesionalnom baletnom svijetu važno. No isto tako tražimo mladu osobu u kojoj vidimo neki potencijal. Pa čak i ako nešto u tehničkom dijelu nije idealno, ali vi vidite da je to mladi čovjek koji se može razvijati, to nam je također vrlo zanimljivo. Ovo je bio baletni class, baletne vježbe, no nakon toga imamo učenje koreografije gdje ćemo vidjeti kako oni reagiraju na nešto što im je posve nepoznato i novo. Ja sam prvi put u ovakvom procesu pa sam i sama iznenađena time koliko do izražaja dolazi njihova osobnost i pozitivan stav kojim se mogu nametnuti, pogotovo u tom posljednjem dijelu audicija. U njemu od njih zahtijevamo točno ono što ćemo od njih kasnije tražiti i ako budu dio našeg ansambla. Moramo vidjeti kako reagiraju, koliko se dobro snalaze, jesu li brzi i spretni. Jer možete imati izvrsno tijelo, sposobnosti i tehničku spremnost, ali ako ste spori u učenju koreografije to je veliki minus. Iz svake grupe biramo nekoliko plesača, iz posljednje smo primjerice odabrali sedam. Posebnu pozornost pridajemo i tome kako će određena osoba funkcionirati u našem ansamblu. Sve to treba dobro provjeriti. Ovo je zato za nas velika odgovornost, ali i velika prilika – kazala nam je baletna majstorica kojoj je u tom trenutku prišla jedna od djevojaka i zamolila je da prokomentira njenu izvedbu.

– Kod tebe smo vidjeli puno dobrih stvari. Tvoj način plesanja vrlo je profesionalan, i na štapu si izvrsna, no u tehničkom aspektu možda ima nekoliko stvari na koje moraš obratiti pažnju. Ne bih rekla da su to problemi, već samo da možeš poraditi na tome kako da pokrete učiniš malo čišćima – strpljivo joj je i ljubazno odvratila.

Neki od kandidata s kojima smo razgovarali već su saznali da nisu prošli, poput 23-godišnje Britanke Jessice. Međutim, rekla nam je, ostaje optimistična i nije previše razočarana.

– Iako nisam prošla dalje, vrlo sam zadovoljna onim što sam danas pokazala. Različite kompanije jednostavno traže vrlo određene stvari i ja ovog puta nisam bila ta osoba. Oduvijek obožavam balet, i moja baka bila je balerina, i ostvarenje je mojih snova to što mogu raditi što volim – rekla je Jessica.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Optimističan je bio i ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini.

– Audicija je bila odlična. Ovo neće biti lako! Nije problem naći dobre plesače, jer ovdje smo vidjeli jako puno prekrasnih i talentiranih mladih ljudi, problem će biti izabrati ih samo nekoliko. Sve smo snimili i sada nam treba vremena da pregledamo snimke, proučimo ih, razmislimo i izračunamo. Zahtjevan je to proces, ali i prekrasan – sa smiješkom je zaključio. 

Komentara 1

DR
drAma
12:29 03.04.2023.

Da li je ovo tiha najava Gej Pridea?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije