Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Thompson ili 'Magnum' u romanu s ključem

26. lipnja 2008. u 21:13 151 prikaza
marko-perkovic.jpg
Foto: import

Vijest da je diplomirana ekonimistica iz Ljubuškog Nada Grgić, pod pseudonimom Idana Ivanova, objavila svoj roman prvijenac, teško da bi zavrijedila prostora i u dnu stranica novina da se ne radi o nečemu što bi moglo zaintrigirati ovdašnju javnost.

Naime, autorica, koja za sebe voli napisati da je “ljubiteljica pisane riječi”, napisala je roman o životu i djelu poznatog hrvatskog  pjevača Tomislava Prlića, čija je uzlazna putanja počela tijekom Domovinskog rata, u kojemu je i sam sudjelovao, što eksplicitno aludira na život i karijeru megapopularnog i nadasve kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Postao inspiracija
Thompson je, eto, nakon udarnih vijesti na TV-u i naslovnih stranica, postao inspiracija za glavni lik jedne knjige, slično kao štu su to prije njega u Araličinim romanima s ključem “Ambra” i “Fukara” postali Stipe Mesić i Miljenko Jergović.  Glavni lik romana s ključem ima nadimak Magnum, “koji je dobio zbog pištolja od kojeg se za rata nije odvajao”.

Pjevajući o Bogu, domovini i obitelji, stječe popularnost ne samo u domovini nego i u iseljeništvu. Magnum kao veliki ženoljubac odlučuje zasnovati obitelj sa zgodnom splitskom  glumicom Martinom (pjevačicom Danijelom Matinović). Život mu se  okreće naglavačke kad dođe u Međugorje gdje pronalazi duševni mir i pravi put u životu. Roman pokušava dati odgovore  na niz pitanja:

Kako se Magnum obratio u vjernika, kako je dobio poništenje crkvenog braka, tko mu je dao privjesak svetog Benedikta, kako se odlučio izgraditi crkvu u svome selu, kako je upoznao sadašnju suprugu... Osim Thompsona i Danijele, u romanu se, s izmijenjenim imenima, mogu prepoznati i pjevačevi članovi obitelj, prijatelji, znanci, suradnici, svećenici, političari i druge osobe iz javnoga života, u likovima gospođe Bero, bubnjara Mira, fra Bone, fra Slavka, biskupa Milasa, ministra Bandića...

Postao vjernik
Pa kako se  to pjevač Tomislav Prlić odjednom od bludnika i nevjernika pretvorio u vjernika? Priča započinje u Međugorju. Tomislav, koji je još kao mali dječak prestao moliti Boga nakon smrti djeda,  u Gospi je pronašao utjehu. Tu upoznaje djevojku Fani te pomišlja na brak. Ali kako već iza sebe ima propali brak, Tomislav nikako ne može ishoditi njegovo poništenje i ponovno se oženiti crkveno. Njegov san je oženiti se dobrom katolkinjom i imati obitelj. Iako je znao da to ne može dvaput, silno se želi oženiti u crkvi.

Tomislav upoznaje gđu Bero, razvedenu majku dvoje djece i voditeljicu raznih manifestacija u iseljeništvu, koja mu pomaže da spozna vjeru. Savjetuje mu da uzme medaljon svetog Benedikta od njezina prijatelja svećenika iz Slovenije, koji će mu pomoći da riješi životne probleme.

Opis medaljona
Medaljon, koji pjevač Tomislav nosi oko vrata, u romanu je opisan do detalja. Uz lik sveca na njemu stoji natpis “Crux Sancti Patris Benedicti” (“Križ svetog oca Benedikta”), na njemu su urezani križ i ptica gavran s kruhom te čaša otrova sa zmijom otrovnicom. Na naličju medaljona nalazi se križ s natpisom “Pax”, a u četiri kuta križa slova CSPB...

Od medaljona pjevač se ubuduće  neće odvajati. Na turneji po Kanadi Tomislav upozna djevojku Željku, kćer hrvatskog iseljenika, podrijetlom iz drniškog kraja, u koju se zaljubljuje i uskoro odluči ponovno stati pred oltar. Pri tomu će mu pomoći biskup Milas. Svome prvome djetetu dat će ime Petar u znak sjećanja na svoga voljenog djeda...

Roman “Magnum” obiluje intrigama i nizom citata iz Biblije, s  dosta mističnih elemenata, pa će zasigurno odjeknuti među poklonicima literature kao što je Da Vincijev kod Dana Browna i, naravno, među obožavateljima pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Maštoviti roman “Magnum” djelo je Nade Grgić, rođene 1964. godine u Ljubuškom. Diplomirana ekonomistica, koja radi u struci, osim opredjeljenja za životni poziv prepun  brojeva, oduvijek je iznimno voljela pisanu riječ koja nosi poruku.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici