Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETI NASTAVAK

Terminator: Genisys najbolji kada kopira svoje jače prethodnike

Terminator:Genisys
06.07.2015.
u 12:18

Početak koji izaziva trnce iznimno je obećavajući, no redatelj Alan Taylor nije uspio održati tu opipljivu napetost do kraja filma

U kina večeras dolazi Terminator: Genisys, najnoviji (ukupno peti) filmski nastavak megapopularne franšize nastale prije više od tri desetljeća.U ovoj inkarnaciji stare priče o terminatoru, smještenoj u novi paralelni narativ, nositelji radnje su Kyle Reese (vraćen iz budućnosti da spasi Saru Connor), Sarah (koju uopće ne treba spašavati), te stari vjerni T-800, kojeg glumi ostarjeli Arnold Schwarzenegger, koji se u jednoj sceni čak sukobljava s mlađom verzijom sebe.

Film počinje dugom, uzbudljivom posvetom starijim nastavcima koja izaziva trnce: uskačemo u radnju taman u trenutku odlučujuće bitke protiv robota 2029. godine: pobunjenici uništavaju Skynetovo središte u Coloradu, dok John Reese paralelno predvodi udar na tajnu bazu u Los Angelesu, u kojoj je Skynet sakrio svoje finalno oružje: stroj za putovanje kroz vrijeme koji će mu pomoći da locira i eliminira Johnovu majku 1984. godine. John (čiju je nešto tvrđu inkarnaciju suvereno tumači Jason Clarke) ponovno u prošlost šalje Kylea Reesea (nenadahnuto ga igra Jai Courtney), no u tom ključnom trenutku događa se nešto što naše junake gura u paralelni prostor-vremenski rukavac u kojem se Sarah Connor glumice Emilije Clarke pokazuje neusporedivo spremnijom na akcijsku dramu od inačice koju je '84. glumila Linda Hamilton. I dok je Hamiltoničina uloga po mnogočemu neponovljiva, mlada britanska diva koju već godinama (kao Daenerys Targaryen) gledamo u Igri prijestolja sasvim se solidno snašla u ulozi akcijske heroine, pokazujući se kao jedno od ugodnijih iznenađenja filma.

A iznenađenja, izuzmemo li sjajno otvaranje, zapravo nema mnogo. Redatelj Alan Taylor jednostavno ne uspijeva održati gotovo opipljivu napetost koju je pokazao u prvim minutama, priča se na trenutke raspada, pa se vrati humornim minijaturama nalik na legendarni "Hasta la vista, baby", a onda ponovno skrene u generičku akcijsku dosadu kakvu jednom mjesečno gledamo u kinu. Srećom, slijedeći pravilo koje se sve ozbiljnije nameće u hollywoodskoj industriji nastavaka i remakeova, "Terminator: Genisys" obilno citira svoje jače prethodnike, što u većini pokušaja funkcionira i zapravo drži film na okupu.

Neki prizori iz prvog i drugog nastavka doslovno su rekonstruirani, dok se drugi pojavljuju tek blago izmijenjeni kako bi odgovarali novom narativu. U konačnici, radi se o zgodnom i na trenutke vrlo zabavnom znanstvenofantastičnom akcijskom filmu, koji se ne može mjeriti s originalnim "Terminatorima" u majstorskoj režiji Jamesa Camerona, no znatno je bolji od bezveznog trećeg i četvrtog nastavka: "Rise of the Machines" iz 2003. u režiji Jonathana Mostowa i "Salvationa" iz 2009. godine redatelja McG-a, kojeg nije spasio ni Christian Bale u ulozi Johna Connora. (Milena Zajović)

Komentara 1

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
15:52 06.07.2015.

milena milena, lupetas samo da nije u tebi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije