Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Teatrologinja Lada Čale Feldman dobitnica je Nagrade Marko Fotez

Teatrologinja Lada Čale Feldman dobitnica je Nagrade Marko Fotez, koju svake četiri godine dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za knjige posvećene istraživanju hrvatske drame i kazališta.
15. prosinca 2020. u 11:21 0 komentara 374 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Priznanje je Ladi Čale Feldman dodijeljeno za razdoblje od 2016. do 2020. za knjigu studija "Onkraj pozornice" (Zagreb, Disput, 2019.) koja, kako se navodi u obrazloženju, u čvrstu tematsku i metodsku cjelinu povezuje sustavno istraživanje, promišljanje i revalorizaciju temeljne kategorije "dramskog" u književnosti, u kazalištu, na filmu, posebno u proznim tekstovima i u okvirima terapijskog promišljanja literarno zabilježenog "rada snova".

Kamen mudraca Rijetko prvo izdanje Harryja Pottera prodano za 68.000 funti

Knjiga ukazuje, ističe HAZU u priopćenju, na neprekinuti i povijesno dosljedan kontinuitet dramskog u svim umjetničkim i socijalnim izvedbama, zbog čega zaslužuje da bude prevođena i čitana i izvan svojega matičnog, hrvatskog jezika.

Naglašava se kako je riječ o sintezi dugogodišnjih proučavanja glumačke umjetnosti kao sustavne deontologizacije subjekta, što je cjeloživotna tema teatrologinje Lade Čale Feldman.

Uvijek temeljno oslonjena na suvremenu književnu teoriju i suvremena psihoanalitička tumačenja umjetnosti (književnosti, kazališta, filma), ali i vrsna poznavateljica izvedbenih studija, suvremene filozofije te antropologije i folkloristike, Čale Feldman je, naglašava HAZU, uzor posvećene, dosljedne i eruditske humanističke znanstvenice koja godinama produbljuje istraživanja performativnosti roda i interdisciplinarnosti kategorije "dramskog".

Njezino interdisciplinarno objedinjavanje teatrologije, filmologije, filozofije izvedbe te izvedbenih umjetnosti i povijesti kazališta, pokazuje se idealnom prizmom za proučavanje "dramskog" u 21. stoljeću, navodi se u obrazloženju dodjele nagrade Marko Fotez.

"obavezan smjer" Zlosutna predstava u Tunelu Grič koja će vam izmaknuti tlo pod nogama

Lada Čale Feldman (1963.) redovita je profesorica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavila je samostalno ili u suradnji nekoliko knjiga, među kojima i knjigu "Teatar u teatru u hrvatskom teatru".

Nagrada Marko Fotez utemeljena je 1980., a s obzirom na znatno povećan opseg i kvalitetu teatroloških izdanja koja se bave proučavanjem hrvatske drame i kazališta u razdoblju od četiri godine, Odbor se suglasio da se Nagrada ubuduće dodjeljuje svake dvije godine.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.