Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal na Porinu

Tata Vasilije Jordan za kćerinu je ukradenu violu dao i vlastite slike

'jelena_nnn_kul_090510'
Foto: 'Photoshop'
1/5
09.05.2010.
u 19:45

Glazbenica Jelena Jordan u šoku je zbog krađe - njena viola napravljena je za suosnivača Zagrebačkih solista Stefana Passaggija, a ona je koristi već 20 godina

–Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Ta viola već je 20 godina moje oruđe za rad, svirala sam je svaki dan i mogla bih tako do kraja života. Još uvijek se štipam i ne mogu shvatiti da je zaista nestala – izjadala nam se jučer Jelena Jordan, članica gudačkog ansambla Simfonijskog orkestra HRT-a i kći naših poznatih slikara Dragice Cvek Jordan i Vasilija Jordana.

Njenu violu ukrali su u šibenskom kazalištu, samo nekoliko sati prije subotnje dodjele nagrada Porin Classic 2010., na kojoj je trebala svirati. Nestala je i violina Jelenina kolege. Glazbenici su u šoku, jer su ih u kazalištu uvjeravali da je kod njih potpuno sigurno ostaviti instrumente.

– Rekli su da će biti čuvani, kako je praksa na svim turnejama. S tim uvjerenjem otišli smo razgledati šibensku katedralu, a kad smo se vratili, instrumenti su nestali. Prostorija nije bila ni zaključana! – ispričala nam je J. Jordan.

Policija je, kaže, došla tek nakon priredbe, a tada je nastala i neugodnost s pretraživanjem gostiju koji su izlazili iz dvorane. Instrumente nisu pronašli.

Ukradena viola izrađena je u Italiji 1949. godine, za suosnivača Zagrebačkih solista Stefana Passaggija. Prešla je u ruke pokojnog prof. Stranića, koji je instrument prodao Vasiliju Jordanu za dvije velike slike i nepoznatu količinu gotovine.

Glazbenica objašnjava da ukradeni instrumenti nemaju "uličnu vrijednost" i lopov ih ne može lako unovčiti. Zato ga moli da ih vrati, jer smatra da bi bilo najgore kada bi fina glazbala završila na otpadu.

Komentara 4

OX
oxymoron
01:10 10.05.2010.

jako mi je zao pokradenih glazbenika i jos kad se tako nesto dogodi na nekom dogadjaju kao sto je porin, no kakva priredba takav i njezin \"okolis\"

MA
Mayhaelo
06:56 10.05.2010.

Živi užas! Nadam se da će mladi glazbenici dobiti natrag svoje insturmente, ali da, dobro kaže forumaš ispod, ima neka loša karma oko cijele te nagrade Porin. To samo kao da ne zna HRT i mediji koji uredno svake godine prenose, a cijeli narod - svi na cesti će vam se nasmijati kada im spomenete spomenutog Porina... Žalosno!

KA
Karla
20:37 10.05.2010.

Nadam se da će lopovi vratiti instrumente a o manifestaciji Porin mogu reći da je to veliko sranje - bar ovako kako se kod nas odvija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije