Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BADco

\"Tamno i natrag\" i \"Točka sabiranja\" na gostovanjima

Tamno i natrag
\"
05.04.2012.
u 09:08

\"Tamno i natrag\" predstava je opsesije stvaranja odnosa između gledatelja i gledanog, a \"Točka sabiranja\" koreografski je eksperiment zadržavanja u suvišku gdje komunikacija u plesu i o plesu oscilira između iskazivog i neiskazivog

Autorski kolektiv BADco. gostuje u Novom Sadu, Kortirijku (Belgija), Beču i ZKM-u s predstavom "Tamno i natrag", a Ane Kreitmeyer i Zrinka Uzbinec s predstavom "Točka sabiranja" gostuju u Grazu. U Srpskom narodnom pozorištu u Novome Sadu kolektiv gostuje u petak 6. travnja (20 sati), u belgijskom BUDA Kunstencentrum u srijedu 11. travnja (20.15 sati), u bečkom TQT - Halleu u subotu 14. travnja (20.30 sati) te u ZKM-u u srijedu 25. travnja (20 sati).

"Tamno i natrag" predstava je opsesije, opsesije gledanja, opsesije stvaranja odnosa između gledatelja i gledanog, opsesivne potrage za materijalnošću nevidljivog, neprikazanog i nesadržajnog. Svaka je scena u predstavi i bilješka vlastitog stvaranja, bilješka mogućnosti stvaranja slike, fiziognomije svijeta koji slika obećava te odgovornosti za optičko nesvjesno, za sve što tehnološki proizvedenu sliku razlikuje od magije. Repertoar prikazanog u ovoj predstavi uvjetovan je prevođenjem filmskih procedura, načina filmske proizvodnje u teatar. Inspirirana radovima autora i promišljatelja strukturnog filma Tomislava Gotovca, Michaela Snowa, Slobodana Šijana i dr., predstava ne teži prevođenju iz jednog jezika u drugi nego se pita kako se teatar mora promijeniti kad u njemu želimo prikazati filmski objekt? Ne želeći shvatiti ni film ni kazalište kao medije, nego sklopove želje za samim aparatom prikazivanja, kazališni kolektiv BADco. razumijeva scenarij kao partituru za sliku, kameru kao priručnik za gledanje, a montažu kao pripovjednu funkciju teatra. Kazalište koje nastaje u ovom susretu s filmom mjesto je unaprijed propuštenih prilika koje gledatelju nudi vizualni ugovor sa stvarnošću, ugovor kojim oko postaje izvođač, a teatar gledajuća stvarnost. Vraćajući teatru ono što mu je film početkom dvadesetog stoljeća uzeo, a onda pola stoljeća kasnije napustio, postavljaju se pitanja: Gdje je pozicija gledatelja u gledanju? Imaju li veze sa slikama koje gledaju? Tko su neprikazani, nevidljivi ljudi? Kada statist postaje izvođač, a izvođač statist u vlastitoj izvedbi?

Ane Kreitmeyer i Zrinka Uzbinec izvest će koreografiju "Točka sabiranja" u Grazu u nedjelju 25. travnja u Minoritensäleu. "Točka sabiranja" koreografski je eksperiment zadržavanja u suvišku gdje komunikacija u plesu i o plesu oscilira između iskazivog i neiskazivog: inzistirajući na plesnim sredstvima – strukturirajući intenzitet komunikacijskog šuma – proizvoditi specifične uvjete sporazumijevanja u plesu i sporazumijevanja o plesu. Da bi se sporazumjelo, bit će potrebno pregovarati o uvjetima razumijevanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije