Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Svjetska premijera filma Djeca sa CNN-a redateljice Aide Bukvić održana u Sarajevu, hrvatska premijera očekuje se u siječnju!

Djeca sa CNN-a
17.11.2021.
u 16:06

U sklopu 26. izdanja Modul Memorije Međunarodnog teatarskog festivala održana je svjetska premijera dugometražnog igranog filma u režiji Aide Bukvić. Film ‘Djeca sa CNN-a’ temeljen je na istoimenom dramskom tekstu autora Amira Bukvića, a kao predstava praizveden je 2006. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, potom 2008. godine u zagrebačkom Histrionskom domu.

Film je kao i drama, a kasnije i predstava inspirirana novinarskim i TV izvještajima o djeci koja su bila žrtve rata u Hrvatskoj i BiH, a s ciljem poticanja mladih generacija da se nauče kulturi sjećanja, da razlikuju dobro od lošega i da uvijek imaju na umu da se strahote iz 90-tih više nikada i nikome ne bi smjele događati.

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino - kojeg igra Amar Bukvić, izgubio oca i dva brata. Kao izbjeglica odlazi u Zagreb s tetom i petogodišnjim bratom te ga kao ratno siroče šalju izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač, podstanar je, a jedina veza sa svijetom je telefonska govornica iz koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu. Dinin emotivni život promijenit će dolazak nove sustanarke Dore koju igra Iva Mihalić s kojom dijeli sličnu sudbinu - on je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara.

"Naš film, kao i istoimena drama, nastao je iz potrebe da ne zaboravimo strašne zločine kojima smo svjedočili te budućnosti koju moram živjeti uz traume koje nas i danas prate" pojasnila je redateljica filma Aida Bukvić, koja je kazališni dramski tekst prilagodila filmskoj priči, a da je napravila dobar posao u svom filmskom prvijencu dokaz je i dugački pljesak koji je filmsku ekipu dočekao nakon projekcije.

„Da nije bilo ljudske potrebe, ne bi bilo ni filma koji je dugo i mukotrpno nastajao uz svu sjajnu kreativnu ekipu koja je i sama vjerovala da iz te ljudske potrebe može nastati umjetničko djelo snažne poruke“ – dodao je Amir Bukvić, pisac drame i scenarija filma.

Film je nastao u produkciji Kreativne De kulture u suradnji s Panglass Sarajevo, direktor fotografije jest Edib Ahmetašević, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Gabrijela Krešić. Montaža Elvedin Zorlak, maska i šminka Iva Gašparec, a glazbu potpisuje Nikša Bratoš.

Uloge tumače Amar Bukvić,  Iva Mihalić, Dragan Despot, Sreten Mokrović, Damir Lončar, Siniša Popović, Anja Đurinović Rakočević, Muhamed Hadžović, Pero Juričić, Enes Vejzović, Sanja Marin, Vlado Posavec Tušek, Robert Budak, Iva Jerković, Mirela Brekalo Popović, Mia Biondić, Fuad Ahmetašević, Aman Bukvić, Pavle Matuško.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije