Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže na ribnjak

Svira osam instrumenata, a na netu ga sluša petnaest milijuna ljudi

07.07.2019.
u 07:02

Njegov koncert zaključit će glazbeni festival, a na zagrebačku pozornicu Ezra će se danas popeti.

Treću godinu zaredom u parku Ribnjak na Crossover festivalu Zagrepčanima se predstavljaju glazbenici svih kultura i žanrova. Jedan od njih ove godine je i Adam Ben Ezra, izraelski glazbenik koji svira osam instrumenata. Postao je poznat zahvaljujući YouTubeu, a život mu se promijenio u tinejdžerskoj dobi, kada je upoznao kontrabas, s kojim je dosad nastupio na brojnim svjetskim pozornicama. Njegov koncert zaključit će glazbeni festival, a na zagrebačku pozornicu Ezra će se danas popeti.

Postali se poznati kao multiinstrumentalist. Koliko instrumenata svirate?

Osam različitih instrumenata: kontrabas, električni bas, gitaru, klavir, violinu, flautu, klarinet i ud – arapski trzalački žičani glazbeni instrument kruškolika oblika s kratkim vratom. Violinu sam počeo svirati s pet godina, a kad sam imao devet, prešao sam na gitaru. S 14 sam otkrio bas, a dvije godine kasnije i kontrabas, što je moj glavni instrument do danas. Za ove instrumente uzimao sam instrukcije i učio ih svirati uz nastavnike, no ostalo sam naučio gledajući tutorijale na YouTubeu. Tijekom godina razvio sam i poseban sustav vježbanja koji mi pomaže da brzo svladam “gradivo”.

Koji je instrument bilo najteže naučiti svirati?

Klarinet. To je ujedno i jedini puhački instrument među žičanima. Zahtijevalo je to sasvim drugačiju tehniku učenja.

Postali ste poznati putem YouTubea. Kada ste shvatili da ste uspjeli?

Počeo sam postavljati videozapise na YouTube s najboljim prijateljem iz srednje škole koji je kasnije postao moj menadžer. U početku je to bila zabava, a nakon nekoliko videa shvatili smo da ih gleda dosta ljudi, što je dalo naznaku da bi se mogla stvoriti i veća količina utjecaja. Nastavili smo stvarati sve više, poboljšavajući se u izvornim idejama, i u snimanju i uređivanju, a danas svi naši videozapisi imaju više od 15 milijuna pregleda. Trenutak kada sam shvatio da sam prepoznat i izvan svoje zemlje bio je kad smo krenuli na turneje. Dvorane u svakom mjestu gdje sam svirao bile su prepune ljudi. Jedna je stvar kad imate mnogo pregleda online, ali bitnije je da ti ljudi dođu pogledati vaš show.

Gdje ste sve dosad svirali?

Nastupao sam diljem Europe i SAD-a. Bio sam u malim gradovima, većim gradovima, jazz-klubovima, festivalima, uz nevjerojatne sjajne glazbenike kao što su Pat Metheny, Richard Bona, Victor Wooten, Snarky Puppy... Kad sam bio tinejdžer u dobi od 13 godina, za džeparac sam svirao u jednoj od glavnih ulica Tel Aviva, i to na gitari. Često mi se pridružio i prijatelj na saksofonu. Bilo nam je baš zabavno... Danas najviše volim svirati svoje kompozicije.

Tko su vam uzori?

Mnogo je glazbenika koji su me inspirirali tijekom godina (i još to čine). Velik utjecaj na moju glazbu imali su Bach, Chick Corea, Avishai Cohen i Bobby Mcferrin. Četiri sam godine svirao i s izraelskom pjevačicom Noom (Achinoam Nini), uz koju sam naučio što znači biti “turnejski” glazbenik, kako se povezati i komunicirati s publikom u potrazi za savršenstvom. Bilo je i drugih glazbenika koje sam upoznao na putovanjima, koji su također ostavili traga na mom radu.

Svirate li sami ili uz bend?

Uglavnom nastupam sam jer mi to dopušta da se u potpunosti izrazim na pozornici i da se stvarno povežem s publikom. Na taj način u komunikaciji smo samo oni i ja, što je još veći izazov. S vremena na vrijeme nastupam sa svojim triom, ali volim i razne suradnje, poput one s nevjerojatnim flamenco-pijanistom Dorantesom i saksofonistom Rolling Stonesa Timom Riesom. Kad sviramo zajedno, dobije se spoj flamenca s jazzom, što zvuči zanimljivo i osvježavajuće.

Što volite raditi kad ne svirate?

Kad nisam na turneji, ne vježbam i skladam, volim provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima.

Kako je bilo odrastati u Tel Avivu?

Imao sam lijepo djetinjstvo koje sam dijelio s dva brata i sestrom. Sad sam se preselio iz velikog grada u malo mjestašce, u ruralni kraj, sa suprugom i našim osmomjesečnim sinom.

Što pripremate za Crossover festival?

Svirat ću stvari s mog nadolazećeg albuma i neke starije, već u svijetu poznate melodije. Uz spajanje kontrabasa s drugim instrumentima napravit ćemo veliku glazbenu proslavu s “okusima” i utjecajima iz cijelog svijeta. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije