Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Svijet slavi 200. godišnjicu otkrića velikog misterija egipatskih hijeroglifa

Za Svjetski dan turizma koji se poklopio s obilježavanjem dešifriranja kamena iz Rosette, u Muzeju egipatskih antikviteta u Kairu otvorena je i posebna izložba faraonskih predmeta
29. rujna 2022. u 11:22 0 komentara 168 prikaza
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY

U utorak 27. rujna zemlje diljem svijeta obilježile su Svjetski dan turizma. Poklopilo se to s velikim jubilejom, 200. godišnjicom otkrića tajni antičkih egipatskih hijeroglifa uspješnim dešifriranjem kamena iz Rosette koje je označilo i osnutak znanosti egiptologije. Egipatsko je Ministarstvo turizma i antikviteta stoga odlučilo počastiti sve posjetitelje besplatnim ulaskom u muzeje i arheološka nalazišta u zemlji.

Tilla Durieux Misterij umjetničke zbirke glumačke dive koja se u Zagrebu borila protiv nacista i ustaša

Kamen iz Rosette, jedan od najvažnijih arheoloških nalaza na svijetu, ima dugačku i zanimljivu povijest. Dio je veće kamene ploče koja je bila postavljena u jednom egipatskom hramu 196. godine prije Krista, tijekom vladavine faraona Ptolemeja V. Sadržaj teksta uklesanog na njemu u povodu godišnjice Ptolomejeve krunidbe, dokument koji govori o njegovim postignućima i božanskom statusu, nije sam po sebi od prevelike važnosti. Međutim, isti je tekst napisan egipatskim pismom - hijeroglifima, demotskim i grčkim pismom. Unatoč tome što su stručnjaci grčki tekst ubrzo uspjeli prevesti, egipatsko pismo ostalo je misterij sve dok mladi francuski jezikoslovac Jean-François Champollion nije dokučio tajnu hijeroglifa kao hibridnog pisma u kojem znakovi mogu biti fonogrami, piktogrami i ideogrami. Originalni kamen iz Rosette danas se nalazi u British Museumu u Londonu, pa su Egipćani u Nacionalnom muzeju egipatske civilizacije izložili repliku, a u muzeju će se tijekom mjesec dana održavati brojna događanja i edukativne aktivnosti.

Uz to, Muzej egipatskih antikviteta na trgu Tahrir u Kairu svečano je otvorio svoju knjižnicu i arhiv, koja je sada postala jedan od najvećih i najbogatijih svjetskih izvora knjiga i stručnih radova s područja egiptologije. Posjetitelji su besplatno mogli razgledati neprocjenjive artefakte među kojima i impozantni granitni sarkofag kralja Psusena I., sarkofag i zlatnu masku kralja Tutankamona, njegov pozlaćeni stolac i niz brončanih ušabti ili šabti figura koje su ritualno polagane u grobnice egipatskih faraona. 

KATAR 2022 - Slavlje reprezentativaca nakon uvjerljive pobjede nad Kanadom rezultatom 4:1
KOMENTAR UTAKMICE
Zlatko Dalić je održao slatku lekciju engleskom prostaku i njegovoj jezičini
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.