Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Sveti Jeronim doista je bio Dalmatinac!

U Splitu je predstavljena knjiga 'Sveti Jeronim Dalmatinac' prof. dr. Slobodana Prosperova Novaka koju je inicirala agilna Splitsko-dalmatinska županija
28. rujna 2019. u 14:55 1 komentara 490 prikaza
Promocija knjige Sveti Jeronim Dalmatinac
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Postoje knjige koje biste željeli pročitati, ali nisu napisane. Zato sam napisao knjigu “Sveti Jeronim Dalmatinac”. Cijeli život imam potrebu napisati knjigu o sv. Jeronimu zato što je bio žestok, čvrst čovjek i čekao sam razlog – rekao je dr. Slobodan Prosperov Novak, predstavljajući u Splitu ovu knjigu.

Štrigova 'Dokazali smo da je sv. Jeronim rođen u Štrigovi'

Županova inicijativa

Razlog za pisanje dala mu je Splitsko-dalmatinska županija koja na inicijativu župana Blaženka Bobana od 30. rujna prošle godine blagdan sv. Jere slavi kao svoj dan te su naručili pisanje knjige o svecu čiju 1600. obljetnicu dogodine slavi cijela Europa. – Hrvatska ima sreću da u prvom dijelu 2020., koja je proglašena godinom svetog Jeronima, predsjedava Europskom unijom. Važnost sv. Jere, znanstvenika, teologa, književnika i prevoditelja, u svijetu je nemjerljiva. Potaknut ću da ga i mi dostojno obilježimo jer on je baštinik hrvatske povijesti. Ako u nečemu pogriješim “Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac” – rekao je Boban, citirajući izreku koja se pripisuje svetom Jeronimu.

– Knjigu sam pročitao u jednom dahu. Štivo je pitko, zanimljivo, popularno, a utemeljeno na činjenicama – ocijenio je dr. Božo Skoko, koji se javio videom iz Zagreba. Poručio je da malo znamo i govorimo o sv. Jeronimu, začetniku europske kulture, a on je bio hrvatski velikan.

Video: Slobodan Prosperov Novak čita ulomke iz svoje knjige o Sv. Jeronimu

– Dolaskom na ovo tlo u 7. stoljeću Hrvati su baštinili sve ono što je bilo prije nas, tako i sv. Jeronima – poručio je Skoko. Dr. Mladen Parlov, dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu, predstavio je knjigu. – U prvom dijelu je detaljan životopis, a autor je činjenice crpio na izvorima, onome što je sv. Jere pisao o sebi, zapisima njegovih suvremenika i ljudi koji su živjeli nedugo nakon njega. Nisam pročitao detaljniju biografiju sv. Jere protkanu zanimljivostima iz njegova života i okolnostima kako su nastajala njegova djela. U drugom dijelu dr. Prosperov Novak odgovara na pitanje što je sv. Jeronim Hrvatima. Upućuje na povijesne teze i legende, da je sv. Jere duhovni praotac hrvatskog naroda, autor glagoljice. Potom istraživanje posvećuje Marku Maruliću kod kojeg nema teme u kojoj se ne referira na sv. Jeronima koji mu je bio učitelj i nadahnuće. Marulić je napisao za sv. Jeru da “nije Talijanac već našijenac”, dakle Hrvat – rekao je dr. Parlov i kao najzanimljiviji istaknuo katalog prijevoda i književnih djela sv. Jeronima. – Riječ je o velebnom, veličanstvenom opusu koji je u temelju europske kulture.

28.06..2014., Zagreb - Kolinda Grabar Kitarovic, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Hrvatske. uoči susreta s papom Grabar-Kitarović posjetila Zavod sv. Jeronima u Vatikanu

Biseri sv. Jeronima

Knjiga se pitko čita, a nosi enciklopedijsko znanje i erudiciju. Opremljena je izvrsnim grafikama, a na rubovima stranica ispisane su misli sv. Jeronima, kao biseri – rekao je dr. Parlov i najavio da će Bogoslovno-katolički fakultet u Splitu osnovati Centar za istraživanje sv. Jeronima i prevest će sva njegova djela na hrvatski jezik. – Sveti Jere je čovjek pun energije, svugdje je uspijevao povezivati i animirati ljude. Njegov utjecaj na žene, a nije bilo rimske udovice koja mu za Crkvu nije dala sve što je imala, pokazuje: zaista je Dalmatinac! Taj Dalmatinac, kao i drugi Dalmatinci, ne može imati drugu domovinu nego Hrvatsku! – poručio je Prosperov Novak.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju