Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAvnateljica Zaklade Kultura nova Dea Vidović

Suvremenoj kulturi lani smo dali više od sedam milijuna kn

30.12.2015., Zagreb - Dea Vidovic, upraviteljica Zaklade Kultura Nova. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
12.01.2016.
u 12:32

Zaklada se temeljno financira iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara, a proračun joj svake godine kontinuirano raste

Dea Vidović ravnateljica je Zaklade Kultura nova koja civilnom sektoru pomaže u radu. S koliko novca raspolaže Zaklada?

– Osnivanje Zaklade 2011. podržala je jedna, a podršku nastavila druga vlada. Godine 2012. proračun je iznosio oko 3 milijuna kuna, dok je lani bio oko 8,5 milijuna kuna kada je Zaklada podržala više od 100 projekata organizacija civilnog društva u suvremenoj kulturi i umjetnosti uloživši u njihov razvoj više od 7 milijuna kuna. Oko 85 posto naših rashoda odnosi se na donacije civilnom društvu i Zakladine razvojne programe, a oko 15 posto ulaže se u operativne troškove. Kontinuirani rast sredstava potvrđuje da je osnivanje Zaklade bilo opravdano te da su Vlada RH i drugi dionici prepoznali rezultate Zaklade i njezinu ulogu u razvoju civilnog društva – ističe Dea Vidović. Koji su izvori financiranja Zaklade?

– Radi se o dijelu prihoda od igara na sreću i nagradnih igara, kako definira zakon. Nakon gradnje institucionalnih kapaciteta i uspostavljanja suradnje s različitim akterima započeli smo i s osiguranjem dodatnih izvora financiranja. Zaklada je predložila i definirala četiri projekta koja će biti financirana kroz Europski socijalni fond. Ponosimo se što se projekt Zaklade o sudioničkom upravljanju kulturnim institucijama našao među šest projekata u svijetu koje će sljedeće dvije godine podržavati UNESCO kroz International Fund for Cultural Diversity – pohvalila se Vidović.

– Pokretanjem Zaklade osigurana je učinkovita mjera koja može pridonijeti unapređenju stanja civilnog sektora u kulturi te podržavati njegov razvoj. Uloga Zaklade nije samo pružanje financijske nego i stručne podrške. Pokrenuti su i razvojni programi kroz koje se nastoji pridonijeti održivom razvoju civilnog društva u kulturi. U vremenu kada se smanjuju javna sredstva za kulturu, a sve veća pažnja usmjerava prema ekonomskim pokazateljima, iznimno je važno djelovanje institucija kao Kultura nova, jer prepoznaju intrinzičnu vrijednost kulture i njezinu važnu ulogu u društvenim procesima – naglašava Vidović. Kakav profil udruga i projekata može očekivati podršku Zaklade?

– Djelujemo u suvremenoj kulturi i umjetnosti, pružajući podršku udrugama i umjetničkim organizacijama koje inovativnu, eksperimentalnu, kritičku, refleksivnu, društveno angažiranu praksu ostvaruju u različitim umjetničkim disciplinama, otvarajući relevantna pitanja i često djelujući u interakciji sa znanošću, tehnologijom, politikom, ekonomijom... Zaklada dodjeljuje podršku kroz četiri programa, pored podrške za razvoj organizacije za umjetničku produkciju/distribuciju ili upravljanje javnim prostorima u kulturi i umjetnosti, te podrške za osmišljavanje projekata, potičemo i podržavamo razvoj platformi za programsku suradnju i razmjenu te zagovaranje u kulturnoj politici – kaže Dea Vidović.

– Upravni odbor i upravitelj Zaklade odgovorni su za operativno i programsko djelovanje Zaklade. Programski i financijski izvještaji podnose se Vladi, a Zaklada poslovanje provodi u skladu sa zakonskim propisima – precizira Vidović.

– Zaklada je nastala kao rezultat uspješne zagovaračke incijative organizacija civilnog društva u kulturi, koju su prepoznali donosioci odluka u kulturnoj politici. Kao novi i dodatni izvor financiranja u okviru hrvatskog modela kulturne politike, Zaklada je važan primjer utemeljenja autonomnog tijela kojem je dana odgovornost odlučivanja u pružanju podrške civilnom sektoru u kulturi te jedan od najznačajnijih pomaka u hrvatskoj kulturnoj politici uopće. Ona je i važan iskorak u depolitizaciji odlučivanja u kulturi – ističe Dea Vidović. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije