Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Sutra iznad Zagreba prolazi satelit TERRA, a vi budite dio povijesnog događaja

Kako bi se Zagreb upisao na svjetsku mapu suvremene umjetnosti njegovi stanovnici trebaju sutra u 11 sati svoj mobitel okrenuti prema sjeveru i fotgrafirati nebo.
30. studenoga 2018. u 14:34 1 komentara 248 prikaza
MSU
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Da su umjetnost i astronomija u odličnoj vezi, pokazuje umjetnički projekt „Picture Sky“ američko-poljskoga dvojca Karoline Sobecke i Christophera Bakera. Riječ je o kolektivnom fotografiranju neba koje će biti dio izložbe „Strojevi nisu sami“ na šestom međunarodnom festivalu umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device art koji će se održati od 18. prosinca do 3. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti. Međutim, bez Zagrepčana realizacija ovog projekta nije moguća.

Ivan Krpan PIJANISTIČKI RECITAL ZA PAMĆENJE Ivana Krpana, pobjednika Busonija, Bečani ispratili ovacijama

Građani postaju umjetnici

Kako bi se Zagreb upisao na svjetsku mapu suvremene umjetnosti njegovi stanovnici trebaju sutra u 11 sati svoj mobitel okrenuti prema sjeveru i fotgrafirati nebo. Naime, točno tada će iznad metropole prolaziti TERRA satelit koji će snimiti grad iz svoje orbite. Građani kao novopečeni suvremeni umjetnici trebaju potom svoje fotografije „uploadati“ na aplikaciju „Picture Sky“, a sve one će se spajati u jednu veliku fotografiju zagrebačkoga nebeskog svoda koja će pak postati eksponat izložbe.

– Autori mogu odabrati žele li ostati anonimni ili ne, a svi potpisani će dobiti ulaznicu za izložbu „Strojevi nisu sami“ na kojoj će sudjelovati 25 međunarodnih umjetnika s 21 radom – poručuju organizatori iz udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Inače, ovogodišnji Device art konceptualizirao je kineski kustos Zhang Ga, autor jedne od najvećih novomedijskih izložbi u povijesti. Riječ je o Synthetic Times: International New Media Art Exhibition koja je bila postavljena na Olimpijskim igrama u Pekingu, a koju je pogledalo više od sto tisuća posjetitelja. Izdanje ovogodišnjega festivala s Gaovim potpisom postat će jedno od najvećih događaja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Zagy154:

    pa kaj satelit ide par metara iznad zg da ga buju snimili s mobitelom