Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Suočavanje s traumama kroz umjetnost u Galeriji Kranjčar

U utorak, 14. rujna u 19 sati, otvara se samostalna fotografska izložba "Autopsija" Ivana Buvinića u Galeriji Kranjčar.
13. rujna 2021. u 12:10 0 komentara 70 prikaza
Foto: Galerija Kranjčar

Izložba "Autopsija" tematizira autorovo suočavanje s osobnim iskustvom traume te propituje ulogu fotografije i njene (ne)mogućnosti reprezentacije traumatskih događaja i njihovih posljedica na pojedinca.

HIT SLIKARICA Tisja Kljaković Braić: Vojko V došao mi je na pivo i napisao pogovor iz duše

Obiteljski stol, na simboličkoj razini, kazao je autor Ivan Buvinić, za njega predstavlja mjesto koje svjedoči o dinamici ljudskih odnosa unutar obitelji te ga na konceptualnoj razini uspoređuje sa stolom na kojem se vrši autopsija. Reminiscencijom događaja obilježenih traumom, kao i naknadnim konstruiranjem situacija iz osobne prošlosti, forenzički pristupa svakodnevnim predmetima kao prema svjedocima koji su utjecali na izgradnju njegovog identiteta. Na taj način otvara prostor imaginacije i mogućnost promjene percepcije obiteljskog doma.

„Baš kao što je i proces prihvaćanja traume svojevrsna potraga u svijesti osobe za afirmacijom svoje traume te potragom za svojim identitetom poslije traume, tako su i objekti na fotografijama autora uobličeni kao dokazni materijali koje je potrebno potanko istražiti da bi se postavili oči u oči s traumom koja se odvila u prošlosti. No, na stolu izloženi predmeti nisu jedini akteri koji komuniciraju zbivanje traumatičnog doživljaja u obiteljskom domu – odsutnost ljudskosti, manjak interakcije predmeta s njihovom okolinom, osjećaj neizvjesnosti koji se stvara kroz smišljeno pročišćene predočene predmete koji u koloritu sadrže natruhe trulog žutila i time doprinose općoj atmosferi zazora i ambivalentnoj prirodi prizora. Buvinić se kroz izložene fotografske radove ogoljava, na stol postavlja i fragmente svog življenog iskustva i time potiče dijalog o ranjivosti i konfuznosti koju ostavljaju nemili događaji iz prošlosti. Svojim radom, autentičnošću i otvorenim pristupom autor daje i svoj doprinos destigmatizaciji i reprezentaciji teme obiteljskog nasilja u široj javnosti." napisao je o izložbi kustos Leopold Rupnik. 

Izložba u Laubi Iluzija Eškinjinih instalacija zaintrigirat će i najzahtjevniju publiku

Izložba Ivana Buvinića organizirana je kao izdvojeni dio ispitne izložbe studenata 1. godine diplomskog studija fotografije na Odsjeku snimanja pod mentorstvom doc.art. Jelene Blagović i umj.asist. Davora Konjikušića, te kao završni projekt studenta Ante Pijace iz kolegija Produkcija kazališnih projekata na 3. godini preddiplomskog studija Produkcije pod mentorstvom dr.sc. Snježane Banović, red. prof. art. na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Autopsija" ostaje otvorena do 21. rujna 2021. U subotu, 18. rujna 2021. godine u 11 sati održat će se vodstvo izložbom za sve zainteresirane uz pratnju autora Ivana Buvinića i nezavisnog kustosa Leopolda Rupnika.

Mali leteći medvjedi 'U ŠUMARKU SKRIVENOM...' Leteći medvjedići stižu u Etnografski muzej!

Ivan Buvinić rođen je 1994. godine u Šibeniku. 2017. godine upisuje preddiplomski studij Snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je student prve godine diplomskog studija fotografije na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je samostalne izložbe Sigurna Kuća održane u Galeriji Spot Ureda za fotografiju 2020. godine te dobitnik 1. nagrade Biennala hrvatske mlade fotografije 2021. godine. Izlagao je na Rovinj Photodays te na mnogim grupnim izložbama.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.