Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam knjiga u Frankfurtu

Sukob 'mekog' i 'tvrdog' islama

Salman Rushdie
DPA/PIXSELL
18.10.2015.
u 14:18

Što je u Frankfurtu rekao Salman Rushdie?

        Zemlja gost frankfurtskog sajma knjiga ove je godine slikovita Indonezija, čime se pokušava poslati poruka da je u svijetu moguć liberalni islam, ali pažnju medija toj je mnogoljudnoj zemlji preoteo indijsko-britanski književnik Salman Rushdie, autor kontroverzne knjige „Sotonski stihovi“. Njega je uprava sajma pozvala da na početku sajmovanja bude počasni gost na konferenciji za tisak što je Rushdie iskoristio snažno se zalažući za pravo mišljenja i pravo na slobodu govora.

„Bez slobode riječi svako drugo pravo osuđeno je na propast“, rekao je Rushdie u Frankfurtu istaknuvši da smo danas svjedoci stvarnog nasilja nad piscima, izdavačima, prodavačima knjiga i prevoditeljima. Zbog poziva Rushdieju, kojeg je iranski vjerski vođa Homeini svojedobno osudio na smrt, Iran je odlučio ne nastupiti na 67. sajmu knjiga, iako su neki iranski nakladnici ipak doputovali u Njemačku.

U sjeni tog literarno-političkog skandala odvija se sajam na kojem se kupuju i prodaju autorska prava. I dalje se raspravlja o budućnosti tiskane knjige, ali i o krizi u izdavaštvu koja je pogodila čak i bogatu Njemačku. Među sedam tisuća nakladnika su i hrvatski nakladnici. Njih dvadesetak okupljeno je na službenom hrvatskom štandu koji je ove godine u znaku Ferala i knjige Borisa Pavelića o tom tjedniku koji je doživio europsku slavu, ali nije preživio kapitalistički novinski tsunami u Hrvatskoj.

Sajam će se baviti i izbjeglicama pa se jedan od projekata sajma zove „Knjige kažu dobro došli“, a posvećen je kulturnoj i obrazovnoj integraciji izbjeglica i emigranata u nove sredine. Puno pažnje izazvao je i ovogodišnji dobitnik mirovne nagrade njemačkih izdavača koja odlazi u ruke njemačkog orijentalista, pisca i esejista Navida Kermanija.Kermani je i jedan od gostiju popularne Plave sofe na kojoj najveće zvijezde literarne scene predstavljaju svoje nove knjige, među njima i Isabel Allende, Neil MacCgregor, Zeruya Shalev… Najčešći gost ovog programa bio je danas već pokojni nobelovac Gunter Grass.

U Frankfurtu je objavljeno da će David Lagercrantz napisati još dvije knjige iz popularnog serijala Millennium, nakon što je krajem kolovoza objavio krimić „Što nas ne ubije“ koji ipak nije dosegao snagu djela Stiega Larssona, čije su knjige prodane u 76 milijuna primjeraka.Lagercrantzov nastavak u nas je objavila Fraktura, koja će nam po svemu sudeći donijeti i nove nastavke njegova romana.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije