Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve po planu

Sudbina književnih festivala u postpandemijskom dobu: odgođeni ili virtualni

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
08.06.2020.
u 10:36

Zagreb book festival emitirat će seriju intervjua, a Festival europske kratke priče i Vrisak odgođeni su za jesen.

Ušli smo u lipanj, pa se mnogi knjigoljupci pitaju što je s popularnim književnim festivalima kao što su to Festival europske kratke priče, riječki Vrisak ili pak Zagreb book festival. Naravno, virusna pandemija je učinila svoje i odgodila omiljene festivale ili ih pretvorila u virtualna druženja. 

Neizvjesna gostovanja

- Za Festival europske kratke priče imamo alternativne datume - veli nam Roman Simić čije je ovogodišnje festivalsko izdanje trebalo biti utkano u program Rijeke kao europske prijestolnice kulture. 

- Radi se o listopadu, a festival bi trajao od 4. do 9. listopada i održavao bi se u Rijeci i Zagrebu. Jedan program planiramo i za lipanj, kako bi obilježili mjesec u kojem smo se proteklih osamnaest godina udomaćili. Datum za koji pripremamo program je 26. lipanj. Što se imena gostiju tiče, sada baš nanovo potvrđujemo ljude i čekamo njihove odgovore. Od onih koji su trebali nastupiti u lipnju, a nadam se da ćemo ih ugostiti na alternativnim terminima tu su Hanif Kureishi (moguć je njegov dolazak u kolovozu), Irvine Welsh, Etgar Keret, Claudia Durastanti, Eduardo Halfon, Semezdin Mehmedinović, Mazen Maarouf, Joelle Sambi, Peter Murphy... Tu su i autorice programa Europa 28 koji radimo u suradnji s festivalom Hay. Nažalost, otpali su nam Aleksandar Hemon, Kid de Waal... Ipak, moram istaći da će sve do zadnjega trenutka biti pod znakom pitanja jer ništa više nije izvjesno i sve ovisi o karantenama za pojedine države - veli Roman Simić.   

Drago Glamuzina potvrdio je da VBZ ne odustaje od riječkog Vriska. 

- Vrisak smo prebacili u rujan i to od 13. do 19. rujna. Nadamo se da neće biti drugog vala pandemije i da će se festival održati. Većina stranih autora je pristala doći u novom terminu. Sada za njih kupujemo karte, jer smo one kupljene za svibanj morali otkazivati. U Rijeku bi tako trebao doputovati jedan od najvažnijih pjesnika današnjice Abdellatif Laabi koj je dobio Goncourtovu nagradu ali i Grand prix de la francophonie koju za promicanje francuskog jezika dodjeljuje Francuska akademija. Tu je i veliko ime europske književnosti Ilja Leonard Pfeijffer, nagrađivani nizozemski romanopisac, dramaturg i pjesnik i autor odličnih romana "La Superba" i "Grand hotel Europa", te dobitnica europske nagrade za književnost Kallia Papadaki. No, novi termin ne odgovara sjajnom autoru Georgi Gospodinovu, što nam je izuzetno žao. Jedan dan festivala svakako ćemo posvetiti uspomeni na našeg nedavno preminulog autora Bekima Sejranovića. Ako strani pisci u većem broju neće moći doći na festival zbog nekih novih okolnosti, pojačat ćemo domaći program s domaćim piscima - veli Drago Glamuzina pred kojim je i finiširanje najnovijeg VBZ-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman vrijednog 100.000 kuna. Nedavno su objavljeni rukopisi koji su ušli u širi izbor, a uskoro će VBZ objaviti i one koji su ušli u uži izbor. 

Fokus na aktualne teme

A organizatori Zagreb book festivala odlučili su ove godine publici ponuditi virtualni sadržaj. Tako će šesto izdanje festivala čija je svibanjska tema trebala biti Tijelo i odnos tijela i duha te neravnopravnosti uvjetovane tijelom... biti usredotočeno na seriju intervjua koji će se baviti aktualnim temama kao što je to život u okolnostima pandemije,kratkoročne i dugoročne posljedice krize, samoizolacija, distanca... Razgovore će moderirati novinarka Morana Kasapović, a intervjui će biti emitirani u suradnji s HRT-om od 7. do 11. lipnja, na radio Yammatu i na stranicama Večernjeg lista. Prvi na redu bio je Igor Mandić, a slijede Helena Puljiz, Anica Tomić, Robert Torre i Tanja Jurin. 

Komentara 1

Avatar Damating
Damating
11:33 08.06.2020.

Bogu hvala za Kindle. Tko bi ove "pisce" po Hrvatskoj imao snage probaviti... sve crveni fašist do fašista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije