Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovački festival

Studentski teatar Lero gostuje s predstavom "Psyche Pelingrada“"

Psyche Pelingrada
arhiva VL
19.07.2010.
u 12:53

Prizori Vojnovićeve drame "Psyche“ kombinirani su s njegovom korespondencijom sa sestrom Gjenom i fragmentima radiodramskih verzija Vojnovićevih tekstova te nekim dokumentarnim tonskim zapisima.

Večeras u Lazaretima, s početkom u 21.30 sati, u sklopu dramskog programa 61. Igara  gostuje Studentski  teatar Lero s predstavom "Psyche Pelingrada“ redatelja i dramaturga Davora Mojaša.  Prizori iz Vojnovićeve drame "Psyche“, dio njegove korespondencije sa sestrom Gjenom i njeni manje poznati prozni radovi prvi su put  postavljeni na scenu. Korišteni su i fragmenti radiodramskih verzija Vojnovićevih drama i drugi dokumentarni tonski zapisi koji, na neki način, svjedoče o nostalgičnom prizivu Dubrovnika prošlog stoljeća, ali i nekim aktualnim mijenama grada. "Psyche Pelingrada“ lerovska je posveta Gradu koji ga je iznjedrio, pjesniku koji ga je opjevao i teatru. 

Predstavu je režirao i dramatizirao dubrovački redatelj i novinar Davor Mojaš čiji se opus gotovo isključivo vezuje uz Studentski teatar Lero u kojem je od 1975. redateljski ostvario pedesetak predstava, dvadesetak autorskih projekata i desetke scenskih programa. Tako je, među ostalim, inspiriran Vojnovićevim "Sutonom " 1998. godine postavio "svoj i Vojnovićev" "Uzdah Marije Orsole", te režirao "Impenjane" (1999.) . U Kazalištu Marina Držića 2003. praizveo je predstavu "Sirene" po istoimenoj Conte Ivovoj prozi, također prikazanu na Dubrovačkim ljetnim igrama. U izdanju Matice hrvatske Dubrovnik izdao je knjigu "Trag miholjica" (2009.) uz 80. godina smrti Ive Vojnovića.

Glume  Ksenija Medović, Jasna Žitnik, Antonije Jokić, Mariele Marković, Kristina Kaznačić i  Sabastijan Vukosavić, dok se za scenografiju i kostimografiju pobrinula poznata dubrovačka umjetnica Dubravka Lošić. Predstava će se odigrati još dva puta u sklopu Igara, 1. i 22. kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije