Naslovnica Kultura Knjige

Strossmayerov časoslov i koncert za 150. obljetnicu postojanja HAZU

Strossmayerov časoslov rijetko je i u okvirima hrvatske umjetničke baštine izuzetno vrijedno i očuvano djelo knjižnoga slikarstva 15. stoljeća, naručen i nastao tijekom devedesetih godina u Parizu
21. listopada 2011. u 15:19 0 komentara 17 prikaza
zvonko kusić
Foto: arhiva vl

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prestavit će faksimilno izdanje Strossmayerova časoslova (molitvene knjige) u povodu obilježavanja 150. obljetnice utemeljenja u srijedu 26. listopada od 18 sati u Atriju Akademije na Zrinskome trgu 11. Akademija je vrijedni rukopis izdala u suradnji sa Školskom knjigom, pa će o Časoslovu govoriti predsjednik Akademije Zvonko Kusić, direktor Školske knjige Ante Žužul, urednik Slobodan Kaštela i autorica komentara Časoslova Iva Pasini Tržec. Nakon toga uslijed će prvi dio koncerta Tonka Ninića na violini King kojem će se pridružiti Iva Konjevod na čembalu. Drugi dio koncerta održat će se u petak 28. listopada kada će Akademija na istome mjestu proslaviti 150. obljetnicu postojanja.

Strossmayerov časoslov rijetko je i u okvirima hrvatske umjetničke baštine izuzetno vrijedno i očuvano djelo knjižnoga slikarstva 15. stoljeća, naručen i nastao tijekom devedesetih godina u Parizu. Većina iluminacija u Časoslovu povjerena je Majstoru Jacquesa de Besançona, izrazito plodnom sitnoslikaru koji je dominirao pariškom sitnoslikarskom scenom posljednja dva desetljeća XV. stoljeća, a sitnoslike u Kalendaru mogu se približiti načinu Majstora Karla VIII., imenovanom prema kraljevskom časoslovu koji oblikovno oponaša strukturu tiskanoga.

U vlasništvu biskupa Josipa Jurja Strossmayera Časoslov se nalazi od 1877. godine, kada ga je u Rimu kupio jedan od najznačajnijih biskupovih posrednika pri kupovini umjetnina za njegovu zbirku, kanonik Nikola Voršak. No Strossmayer ga je odlučio pokloniti Galeriji tek prilikom njezina svečana otvorenja 9. studenoga 1884. godine. Tada je, u inauguralnom govoru, Časoslov osobito istaknuo: pokazao ga je uzvanicima i prozvao »biserom zbirke«. Međutim, unatoč gotovo stoljeće i pol dugom postojanju u domaćoj sredini, ostao je gotovo nepoznat.

Izdanje Strossmayerov časoslov priređeno je sa željom da upozori domaću i inozemnu stručnu javnost na to djelo, s nadom da će ono postati prisutnije u svijesti kao dio baštine koja vremenski i teritorijalno povezuje hrvatsku i francusku kulturu, današnje naraštaje s davnim korisnicima i vlasnicima te s namjerom da još jednom istakne osnivača Galerije – biskupa Josipa Juraja Strossmayera – i njegovo iznimno naslijeđe. Knjiga se čuva u Strossmayerovoj galeriji starih majstora . Ovim se izdanjem dostojno predstavlja jedan od najraskošnije iluminiranih rukopisa u Hrvatskoj.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.