Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stefan Milenkovich

"Stres liječim skakanjem s padobranom"

milenković
Dominik Grgurić/Pixell
19.11.2009.
u 16:03

Stefan Milenkovich, svjetski poznati violinist, solist i komorni glazbenik, čitateljima poznat i kao "čudo od djeteta", održao je koncert u Domu OSRH Zrinski u Karlovcu.

Stefan Milenkovich, svjetski poznati violinist, solist i komorni glazbenik, čitateljima poznat i kao "čudo od djeteta", koji je još kao dječak svojim nastupima punio glazbene dvorane diljem svijeta, održao je koncert u Domu OSRH Zrinski u Karlovcu:

- Karlovačko je gostovanje dio koncertne turneje po Hrvatskoj na koju se uvijek rado odazovem.

Tijekom godine, uz pedagoški rad, imam dosta koncerata i ponekad je i meni teško pratiti taj tempo. Glazba je moj posao, velik dio mog života i u njoj uvijek uživam iako se moj odnos prema glazbi promijenio s odrastanjem i sazrijavanjem.

Istina je da glazbenici često izgube interes u vrijeme sazrijevanja, ali ja sam sa 16, 17 godina pet puta više vježbao i svirao, jer sam znao da samo tako mogu biti još bolji, prevladati taj prijelaz u odraslu osobu i ozbiljnog glazbenika. Tu je puno pomoglo i to što sebe nisam smatrao "čudom od djeteta" kako se pričalo, već osobu koja svoju ljubav za glazbu želi dovesti do savršenstva, a to mogu samo radom i vježbanjem - priča nam Stefan Milenkovich koji je danas obiteljski čovjek, profesor violine na prestižnom Juilliardu u New Yorku.

 Uvijek ističete da imate i druge interese u životu, da niste posvećeni samo violini i ozbiljnoj glazbi?

Pet godina sam u New Yorku trenirao jednu rusku borilačku vještinu, a zadnje dvije i pol godine imam padobransku dozvolu i do sada imam 132 skoka. Uživam u tome i jedva čekam priliku da se nađem na 4500 metara iznad zemlje. Pogled sa te visine pomaže mi da neke stvari u životu postavim u pravu perspektivu, da se opustim i oslobodim stresa. U tome jednostavno uživam.

 Kontakt sa publikom

 Može li se to uzbuđenje usporediti s onim koje osjećate prije ili za vijeme koncerta?

 Nisam od onih koji su ozbiljni na koncretu i nemaju kontakt s publikom. Između izvedbi pričam s ljudima, a i puno slobodnije izvodim glazbeno djelo. Na taj način imam uvijek novi, svjež odnos s violinom i klasičnom glazbom. A uz to u svoje slobodno vrijeme uz klasičnu slušam i sve ostale vrste glazbe.

 
Koliko je vaš posao stresan i kako se branite od toga?

 Stres je stalno prisutan, posebno kada se zaredaju gostovanja, nastupi, putovanja. Tada se koncentriram na koncerte i često mi se dogodi da se pitam kako sam se našao u nekom gradu. Od stresa se branim brojnim hobijima, padobranstvo je jedan od njih.

 Koliko posao pedagoga utječe na odnos prema glazbi?

 Utjecaja svakako ima, jer kroz učenje drugih, i ja sam puno toga naučio. To je obogatilo moj stil i zato se trudim da mi koncerti nisu sumorni. Sve češće ih smatram prilikom da se dobro provedem, zajedno s publikom.

 
Nagrada u Zaprešiću

 Već ste neko vrijeme u Hrvatskoj, koji su još koncerti pred vama?

 U Hrvatskoj sam u sklopu turneje po zemljama bivše države. Gostovao sam u Beogradu, Sarajevu, zatim u Slavonskom Brodu, Osijeku, Karlovcu, a čekaju me koncerti u Zaprešiću, Bjelovaru, Celju i Rijeci. U Zaprešiću sam ovog ljeta sudjelovao u humanitarnom koncertu i zato me žele proglasiti počasnim građaninom. To su dragi i divni ljudi i zato mi je drago zbog nagrade iako ona nije razlog odlaska na koncert, već ljubav prema glazbi koju želim prenijeti publici.

Ključne riječi

Komentara 1

A1
A10
13:05 20.11.2009.

On se ne preziva Milenkovich vec Milenković !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije