Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednji vijek

Stravične sprave za mučenje uskoro u Arheološkom muzeju

muce
13.02.2011.
u 14:05

Nirnberška djevica, željezni sarkofag koji izgledom podsjeća na bavarsku djevojku,jedan je od mučnih eksponata, a zapisano je prvo pogubljenje 1515. godine.

Čak 54 rekonstruirane sprave za mučenje koje su se koristile u kaznenim postupcima od srednjeg vijeka sve do 18. stoljeća u svim krajevima Europe bit će predstavljene u zagrebačkom Arheološkom muzeju 19. veljače kad se otvara izložba “Srednjevjekovne sprave za mučenje” koju je taj muzej organizirao u suradnji s Tvrtkom Mondo iz Poljske. Dok u Pragu i Amsterdamu postoje pravi muzeji koji predstvaljaju naprave za mučenje, ta putujuća izložba pokazuje neke od najomraženijih sprava za mučenje koje su se obilno koristile tijekom srednjega vijeka. Prema riječima Maje Bunčić iz Arheološkoga muzeja koja je koordinatorica ove izložbe čiji je autor Piotr Buczkowski, ova izložba s neobično teškom temom pokazat će sprave koje su svojom primjenom dovodile do teških tjelesnih ozljeda te naposljetku i smrti. Bit će izložene i one kojima su se kažnjavali manji prijestupi, a mučenje se svodilo na moralnu razinu, odnosno ponižavanje. Neke od njih su poznata Nirnberška djevica, Razapinjač, Vještičji stolac te sramotne maske, pokorničke halje i sl.

 

Izložba proučava fenomen torture prikazujući ga kao problem koji je prisutan u europskoj civilizaciji, s ciljem da podsjeti na činjenicu da uporaba torture nije ograničena samo na srednji vijek, te da nije povezana s određenim svjetonazorom ili religijom, već da je riječ o univerzalnom problemu. Ipak, tijekom srednjeg vijeka gospodarski i sociološki kontekst, kao i filozofska klima bili su mnogo različitiji od današnjega, što su svakako okolnosti koje su potaknule širu i okrutniju primjenu torture, iako svi mislimo da su tortura, mučenje i ubijanje ljudi samo današnje vijesti s naslovnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije