Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNA GALERIJA

Stošićeve "Mrtve prirode" uspostavljaju odnos smrti i slike

Dalibor Stošić
Foto: PIXSELL
12.10.2011.
u 19:30

Slike hladno prikazuju bića koja su nekad bila živa, no više nisu. Tim radovima Stošić je učinio potpuni zaokret u dosadašnjem radu

Izložbom “Mrtve prirode” (koja je otvorena u srijedu, 12.listopada) u Modernoj galeriji Zagrebu predstavio se slikar Dalibor Stošić radovima koje je stvarao od 2009. godine.

 Smrt kao moć

Motivi razrezanoga hrastova debla, zubi uginulih životinja, preparirane ptice, isprepletene jareće lubanje, isprepleteni škorpioni i odrezana kopita prikazuju odnos pojmova smrti i slike. Svi su objekti postavljeni na baršun različitih boja i uokvireni nizozemskim okvirima.

 Stošićeve “Mrtve prirode” hladno prikazuju bića koja su nekada bila živa, no više nisu. Tim radovima Stošić je učinio potpun zaokret u dosadašnjem radu. Štovatelji Stošićevih djela, među kojima su dva bivša predsjednika, slovenski Milan Kučan i hrvatski Stipe Mesić, došli su ga pozdraviti na predizložbi koja se održala večer prije svečanog otvaranja izložbe u Modernoj galeriji.

 Zemlja kao groblje

Poznata kustosica Leonida Kovač o izložbi je napisala:  “Neograničeno područje imaginacije moć je smrti. Moć je uvijek djelovala tehnikama imobilizacije i objektifikacije. Krajnja perfekcija bila bi tako potpuno dovršen svijet u kojemu se ništa više ne pomiče, u kojemu je sve transformirano u led ili smrt – zemlja kao groblje ili konačni depozitorij nakon posljednjeg čina potrošnje. Možda baš zato Stošić materijalizira suodnose onoga što je nekad bilo živo biće s načinjenim upotrebnim predmetom – okvirom čija se funkcija manifestira u izdvajanju pojedine slike iz cjeline.”

Stošić je karijeru ostvario u Parizu, a ovo su njegovi najnoviji radovi nastali od 2009. do danas.  Izložba se može pogledati do 30. listopada, a sljedeće godine neka će djela krasiti i splitsku Meštrovićevu galeriju.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
00:08 14.10.2011.

ovde ce mesic zavrsiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije