Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Stoljeće kazališta, a samo dva zaposlena!

Nevjerojatno je da 2009. godinu završavamo sa samo jednim stalno zaposlenim scenografom i jednom stalno zaposlenom kostimografkinjom u Hrvatskoj!
28. prosinca 2009. u 16:15 0 komentara 9 prikaza
kostimi
Foto: arhivska fotografija

– Kako je 1909. zapošljavanjem Branka Šenoe kao scenografa u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu započela službena povijest scenografske i kostimografske struke, tako ovu, 2009. godinu završavamo sa samo jednim stalno zaposlenim scenografom i jednom stalno zaposlenom kostimografkinjom u Hrvatskoj! – kaže Ivana Bakal, ravnateljica i idejna inicijatorica peterostrukoga izlagačkog projekta “Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009.", čija je središnja izložba otvorena u zagrebačkom HDLU.


Kazalište i u koricama

S jedne strane laskava obljetnica, a s druge – poraz struke?! Kako se uzme. Hrvatska je poznata po kulturnim paradoksima kojima pripada i činjenica da su kazališne predstave pretrpane posjetiteljima, a da sto godina nije imala ukoričene cjelovite povijesti scenografije i kostimografije. No stvar su promijenile, i još će mijenjati, dvije žene, stručnjakinje – intendantica HNK Ana Lederer, stručnjakinja za scenografiju, i Martina Petranović, stručna suradnica ovog projekta za kostimografiju. Bez pisane memorije povijest postaje iluzija, i zato su monografije krucijalne, pa projekt logično predstavlja i njih. Stručni tim broji petnaestak osoba, među kojima izdvajamo i umjetnika Darka Fritza, autora postava izložbe.


Stil autora i razdoblja

Skice, fotografije, TV-snimke, scenografske makete i kazališni kostimi birani su tako da reprezentiraju stilske značajke kostimografa i scenografa, ali i razdoblja se koje se njima (re)konstruira.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.