Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo u kinima

Stiže 'Istanbul', nastavak akcijskog hita '96 sati'

Istanbul
arhiva
04.10.2012.
u 19:41

Liam Neeson kao Bryan Mills previše lako svladava protivnike, a Rade Šerbedžija albanski je mafijaš željan osvete

U kinima je počeo igrati “96 sati: Istanbul”, nastavak akcijskog hita iz 2009. godine, s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi Bryana Millsa, umirovljenog agenta CIA-e kojem albanska mafija otima kći jedinicu.

U drugom nastavku mlada Kim (Maggie Grace) pokušava nastaviti normalni život, što joj otežavaju očeva protektivnost i problemi koje njena majka Lenore (Famke Janssen) ima s novim suprugom. Bryan zato predlaže da mu se obje pridruže u Istanbulu, gdje obavlja kratki zaštitarski zadatak. Planove im brzo kvari Murad Krasniqi (Rade Šerbedžija), albanski mafijaš čijeg je sina Bryan ubio oslobađajući Kim. U osvetničkom pohodu Krasniqijeva banda zarobit će Bryana i Lenore, obrćući uloge iz prvog filma – sad je na kćeri da spasi otete roditelje...

Scenarist Luc Besson

Ponovno prema scenariju Luca Bessona, drugi je nastavak, umjesto Pierrea Morela, režirao Olivier Megaton, isti redatelj koji je preuzeo i Morelov akcijski serijal “Transporter”. Nažalost, on filmu nije donio nikakvu svježinu – radi se o gotovo istom uratku, s identičnom mješavinom obiteljskog patosa i akcije, koji isti glumci igraju u novom gradu – umjesto Pariza sad smo u Istanbulu, čija se panorama maksimalno naglašava u eksterijerima.

Temeljni problem ovog filma nije samo njegova poznatost (prvi je nastavak zaradio deset puta više nego što je stajao, pa zašto mijenjati dobitnu formulu?) nego i prevelika nadmoć Bryana Millsa nad protivnicima, što u trenutku dok golim rukama već deseti put obara petoricu ili pištoljem koji nikad ne ostaje bez metaka kosi čitav odred teško naoružanih negativaca, jednostavno prestaje biti napeto.

Potonuli kruzer na TV-u

Malo prave brige za likove osjećamo tek kad Kim kreće prema očevoj tamnici, ali ta krhka tinejdžerica bez vozačke dozvole uskoro ukradenim taksijem eliminira svaki policijski “stojadin” (!) koji je pokuša zaustaviti, pa nam postaje jasno da prostora za strah ipak nema. Kako je riječ o klonu prvog filma, dio fanova sigurno će biti zadovoljan, dok onim drugima ostaje da se zabave slučajnim štosovima, poput potonulog kruzera Costa Concordia koji se u jednom trenutku pojavljuje na TV-u iza leđa glavnog junaka.

Ključne riječi

Komentara 2

GL
glasnik
07:54 05.10.2012.

... lijepo, baš lijepo od ovih dežurnih i 'stručnih faca' koje popljuju film, prije nego sam ga i pogledao i time me još više oduševe da ga odem pogledati svakako. i komentar na prvi dio bio je i više nego mizeran, ap sam svejedno film pogledao i više od nekoliko puta - a i sam potpisnik ovih redaka je napisao da je film zaradio 10x više od onoga što je u njega uloženo. - a što mislite zašto je zaradio! - zato što su ljudi prepoznali u njemu ono nešto, a vi to stručno nazivajte kako god hoćete. dajite ocjenu koju god hoćete, ali mene time nećete obeshrabriti da i ovaj film pogledam i više od nekoliko puta (ne zbog Rade koji je već u samo špici filma napravio glupost: najprije uzima zemlju lijevom rukom, a onda iz drugog kadra ubacuje je u grob lijevom rukom; ali to nije prva glupost - a vjerujem da nije ni zadnja, koju je mali Rade napravio u životu); dakle ne gledam film zbog rade, nego zbog Liam-a koji je svjetski glumac, i koji ne igra u lošem filmu! neka i dalje dežurna piskarala traže umjetnost u filmu, ja ću radije gledati makljažu i lomljavu - poput ove u 'Taken 2'

DU
Deleted user
21:29 06.10.2012.

...ko bude kao „Taken“, olitiga „96 sati“, gdje usprkos scenariju velikog Luc Bessona, osim Maggie Grace, Holly Valance (Vukadinović), Katie Cassidy i jedne od najboljih novijih „zlica-dobrica“ Famke Janssen, ništa nije valjalo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije