Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA S. Horvat: Budućnost je ovdje – svijet distopijskog filma

Štivo u kojem će uživati i filmofili i oni koji to nisu

17.04.2009.
u 20:59

Distopija je ono što je suprotno utopiji – svijet u kojem nije sve savršeno. U svojoj novoj knjizi “Budućnost je ovdje – svijet distopijskog filma” (Hrvatski filmski savez, 232 str., meki uvez) filozof i filmski kritičar (dobitnik Diplome za najboljeg novog filmskog kritičara 2007. i Nagrade Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara 2008.)

Srećko Horvat (rođ. 1982.), kolumnist Večernjeg lista, bavi se distopijskim filmom koji čak proglašava žanrom. Riječ je o ostvarenjima koja obično svrstavamo u (znanstvenu) fantastiku, a tanka linija koja, prema Horvatu, razdvaja ta dva žanra jest usmjerenje (u budućnost smještenog) distopijskog filma na sadašnjost. Odnosno, distopijski su filmovi oni kojima je inherentna društvena kritika vremena u kojem su nastali.

Poput kolege filozofa filmoljupca Slavoja Žižeka, Horvat se u 23 eseja – svaki uglavnom nadahnut jednim filmom ili filmskim parom (“Stvar iz drugoga svijeta”, 1951., C. Nybyja/“Stvar”, 1982., J. Carpentera; “Mjesto oproštaja”, 1962., C. Markera/“12 majmuna”, 1995, T. Gilliama; “Anđeo uništenja”, 1962, L. Bunuela; “WALL-E”, 2008., A. Stantona) – filmovima manje-više koristi kao odskočnom daskom za iznošenje vlastitih promišljanja i propitivanja svijeta u kojem živimo. Njegove analize gotovo se redovito oslanjaju na značenje i interpretaciju sadržaja, a ne filmskih postupaka.

Horvatovi su tekstovi lakorazumljivi kritički filozofski diskursi prepuni citata (Nietzsche, Kant, Marx...) i slikovitih, katkad gotovo bizarnih anegdota o pojavama što nas okružuju i koje nas se i te kako tiču, a autor ih prepoznaje u filmovima kojima se bavi. A ponajviše ga žulja to što nas okružuje strukturalno nasilje kapitalizma, društvo kontrole, konzumerizma i reklamokracije.

Činjenica da se ova “filmska knjiga” ne bavi samo filmom nipošto nije nedostatak. Štoviše, u iznimno zanimljivom štivu bez sumnje podjednako će uživati i filmofili i oni koji to nisu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije