Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb comic Con

Stan Sakai otkrio: slavni zec Usagi dobit će serijal!

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/11
14.05.2018.
u 10:29

Brojni ljubitelji stripa ispunili su Dom HDLU u kojem se održao središnji festival devete umjetnosti u Hrvatskoj. Zagrebačka publika iznova je dobila priliku družiti se s najvećim imenima svijeta stripa

Brojni ljubitelji devete umjetnosti pohodili su 21. Zagreb Comic Con u Domu HDLU u Zagrebu. Štandovi ispunjeni stripovima, rekvizitima i pomalo prašnjavim kutijama sa skrivenim stripovskim blagom ispunili su sve prostore popularne “džamije”.


 

U žamoru ljudi tu i tamo mogao se vidjeti i pokoji kostimirani lik kako s interesom prebire po kolekcijama stripova ili analizira originalne crteže. Od u nas omiljenih Zagora i Alana Forda do japanskih klasika poput Akire, ali i najnovijih izdanja sa svih krajeva svijeta, ovaj pomalo eskapistički festival svakome može ponuditi nešto. Uz sajam stripova održano je i predavanje japansko-američkog autora Stana Sakaija u prostorima Društva HDLU, u kojoj su zbog velikog interesa mnogi ostali bez sjedećih mjesta.

– Moji likovi temelje se na imaginaciji, ali i na povijesnim ličnostima. Volim se baviti istraživanjem povijesnih običaja. Volim proučiti način na koji su se neke stvari u prošlosti radile. Naravno, bitno je ne otići u krajnost i zapostaviti priču – objasnio je autor kreativne procese iza stvaranja njegova najpoznatijeg lika, zeca-samuraja Usagija Yojimba, kojeg je Sakai dijelom temeljio na poznatom mačevaocu Miyamotu Musashiju.

Pustolovine zeca samuraja prvi su objavili Fantagraphics Books kasnih 1980-ih, imao je i vlastitu videoigricu, a u različitim izdanjimu a prodaje se i danas. Kao glavnu inspiraciju Sakai navodi Miyazakijev Studio Ghibli, koji mu je pomogao pronaći svoj stil.

– Kad crtam, krećem uglavnom od pozadine dok ne dođem do likova. Za crtež mi, koristeći akvarel, treba oko pet dana. Sam lik Usagija tijekom godina se poprilično promijenio – rekao je Sakai, koji je najavio i mogućnosti nastanka animirane serije o Usagiju.

– Za sada ništa nije sigurno, ali, po svemu sudeći, već sljedeće godine u ovo vrijeme moći ćete gledati animiranog Usagija – otkrio je publici, koja je u tri dana festivalskog programa dobila dovoljno stripovske hrane da preživi do idućeg Comic Cona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije