Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatna koka

Srušen rekord: Dubrovačke zidine zaradile 70 milijuna kuna

'16.08.2013., Dubrovnik - Pogled na grad s tvrdjave Lovrjenac. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
1/3
26.08.2013.
u 11:50

Dubrovačke zidine su s pedesetak milijuna kuna godišnjeg prihoda postale zlatna koka hrvatskog kulturnog turizma i mamac svima koji žele zagrabiti u te milijune, a da u obnovi zidina nisu luk jeli niti luk mirisali

Dubrovačke zidine duge dva kilometra kojima desetljećima upravlja Društvo prijatelja dubrovačke starine opet ruše rekorde. Iako je cijena ulaznica povećana sa 70 na 90 kuna, zidine je u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo čak 50.000 ljudi više nego u isto vrijeme prošle godine.

Obnovljeni Sokol grad

Društvo je lani zabilježilo 776.000 prodanih ulaznica, a ove bi godine taj broj mogao narasti do 850.000. Time naročito zadovoljan može biti ministar financija Slavko Linić jer je lani društvo samo za PDV državi uplatilo desetak milijuna kuna.

– Lani smo imali oko 50 milijuna kuna prihoda od ulaznica, od čega smo desetak uplatili na osnovi PDV-a, a prema + ugovoru s Gradom Dubrovnikom ostatak smo podijelili pola-pola, što znači da je grad Dubrovnik dobio dvadeset milijuna kuna. Društvo je od svojih dvadesetak milijuna kuna platilo sve troškove, među ostalim i trošak četrdesetak zaposlenika te je znatna sredstva izdvojilo za obnovu spomenika kulture. Prema našim računima, u protekle tri godine Društvo je od posjetitelja zidina uprihodilo 141 milijun kuna. Državi je plaćeno 27 milijuna kuna PDV-a, a po 58 milijuna kuna dobili su Grad Dubrovnik i društvo, kaže tajnik društva Niko Kapetanić koji tvrdi da je društvo za obnovu spomenika u te tri godine potrošilo oko 45 milijuna kuna. Otvorena je i nova turistička atrakcija Dubrovnika i njegove okolice, a to je obnovljeni Sokol grad u Konavlima. Društvo se brine i za stonske zidine koje također bilježe veći broj posjetitelja. A da su Sokol grad ili stonske zidine čekali da ih obnovi hrvatska država, vjerojatno bi i dandanas bili ruševine, a veliko je i pitanje kako bi izgledale dubrovačke zidine da je za njih skrbila država, a ne udruga građana Dubrovnika, mahom volontera.

U društvu smatraju da zidine trebaju sačuvati izvorni srednjovjekovni izgled te su protiv otvaranja novih suvenirnica na njima. Isto su tako oprezni što se tiče posjeta zidinama noću i to ne samo iz sigurnosnih razloga.

Sporni kabeli za struju

Misle da novim kabelima nije mjesto na spomeniku kulture, a i konzervatori su im odbili zahtjev za postavljanje rasvjete u hodnicima kako bi radno vrijeme zidina ljeti mogli produljiti do 20 sati iako bi to posjet moglo povećati i za deset do petnaestak posto. Uprava društva ovih dana pregovara i s predstavnicima stranaka u šarolikom dubrovačkom Gradskom vijeću u kojem je na vlasti neobična koalicija HDZ-a, HNS-a i SDP-a. Naime, poznato je da dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić društvu želi oduzeti posao upravljanja unosnim zidinama te da je Ministarstvo kulture u saborsku proceduru poslalo zakon po kojem bi zidinama ubuduće upravljao Zavod za obnovu Dubrovnika.

Tako bi prihod od posjeta zidinama dijelili samo grad Dubrovnik i zavod, a društvo koje postoji od 1952. bilo bi potpuno odmaknuto. I dok su HDZ-ovi ministri Božo Biškupić i Jasen Mesić davali podršku društvu, HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić tu im je podršku uskratila.

Očito je da su dubrovačke zidine s pedesetak milijuna kuna godišnjeg prihoda postale zlatna koka hrvatskog kulturnog turizma i mamac svima koji žele zagrabiti u te milijune, a da u obnovi zidina nisu luk jeli niti luk mirisali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije