Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Sretna je kultura koja je u svojoj reprezentaciji imala Gigu Gračan

U 77. godini života preminula je ugledna teatrologinja, prevoditeljica i kritičarka Giga Gračan.
13. lipnja 2021. u 11:18 1 komentara 409 prikaza
Foto: Facebook/Giga Gracan

U Zagrebu je u sedamdeset i sedmoj godini preminula vrhunska hrvatska prevoditeljica, teatrologinja, književna kritičarka i urednica Giga Gračan, rođena Drndarski. Rođena Osječanka, u Zagrebu je završila Filozofski fakultet na kojem je diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik. Radila je čitav niz poslova u kulturi, od mjesta bibliotekarke u Osijeku, urednice u Koncertnoj direkciji Zagreb do izvršne tajnice Hrvatskog glazbenog zavoda. Skrasila se na Trećem programu Hrvatskog radija gdje je uređivala autorsku emisiju o kazalištu Kazalištarije, te emisiju Zoofon o odnosima između ljudi i životinja. 

Petar Gudelj HAZU ima neka svoja pravila i ja očigledno u toj njihovoj skali nisam našao mjesto

Bila je Giga i tajnica i predsjednica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, ali i aktivna hrvatska penovka, članica Hrvatskog novinarskog društva, Međunarodnog udruženja kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog centra ITI... Bila je i članica uredništva brojnih časopisa i to od Prologa do Vijenca, a deset godina je uređivala i dvije biblioteke za nakladu ArTresor. 

Književne prijevode s engleskoga, francuskoga i njemačkog objavljuje od 1967. godine. Njene prijevode cijenila je struka, pa je dobila sve moguće prevoditeljske nagrade u državi, pa tako i državnu nagradu za prevođenje Iso Velikanović, ali i najznačajniju cehovsku nagradu Josip Tabak. Od te je nagrade trećinu novčanog iznosa ustupila Društvu prevoditelja, a trećinu Udruzi za zbrinjavanje životinja. 

Prijevodi Gige Gračan bili su i prava gozba za čitatelje, jer ih je obogaćivala eruditskim i duhovitim fusnotama visoke kvalitete. A prevodila je "Dnevnik Ane Frank", Doyleove "Pustolovine Sherlocka Holmesa", "Modrobradu" Margaret Atwood, "Kuću svile" Anthonyja Horowitza... 

Pisala je i komentare, kolumnističke tekstove, intervjuirala domaće i strane umjetnike, surađivala s hrvatskim redakcijama BBC-a i Deutsche Wellea. Dobila je nagradu Marija Jurić Zagorka za najbolje uređivanu radijsku emisiju, ali i nagradu Otokar Keršovani za životno djelo u novinarstvu. Objavila je i nekoliko knjiga, a bila je i cijenjena kao autorica dokumentarnih radio-drama od kojih bi trebalo istaknuti Život u drami ili Od Držića do Držića, te Vedri duh Zagreba. 

Svetislav Basara Prije su srpski nacionalisti bili mahom marginalci i pijandure. A onda se dogodio srbokomunizam

Giga Gračan imala je ogroman i zaslužen ugled u hrvatskom javnom prostoru. Bila je krajnje neformalna, peckava i nevjerojatno dobronamjerna, uvijek spremna poučiti mlađe i neiskusnije kolege. Bila je i vrhunska poznavateljica hrvatskog jezika, te mu je prilazila autonomno i kreativno, uvijek spremna na obranu jezičnih sloboda i širenje jezičnih granica koje je politika tako često pokušavala sputati. Svoje je kolumne znala potpisivati i pod mačjim pseudonimima, jer je bila osvjedočeni mačkoljubac i njihov veliki zaštitnik. Sretna je kultura koja je u svojoj reprezentaciji imala svestranu i marljivu osobu kakva je bila Giga Gračan. 

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe