Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak prevoditeljice i kazalištarke

Sretna je kultura koja je u svojoj reprezentaciji imala Gigu Gračan

Facebook/Giga Gracan
VL
Autor
Denis Derk
13.06.2021.
u 11:18

U 77. godini života preminula je ugledna teatrologinja, prevoditeljica i kritičarka Giga Gračan.

U Zagrebu je u sedamdeset i sedmoj godini preminula vrhunska hrvatska prevoditeljica, teatrologinja, književna kritičarka i urednica Giga Gračan, rođena Drndarski. Rođena Osječanka, u Zagrebu je završila Filozofski fakultet na kojem je diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik. Radila je čitav niz poslova u kulturi, od mjesta bibliotekarke u Osijeku, urednice u Koncertnoj direkciji Zagreb do izvršne tajnice Hrvatskog glazbenog zavoda. Skrasila se na Trećem programu Hrvatskog radija gdje je uređivala autorsku emisiju o kazalištu Kazalištarije, te emisiju Zoofon o odnosima između ljudi i životinja. 

Bila je Giga i tajnica i predsjednica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, ali i aktivna hrvatska penovka, članica Hrvatskog novinarskog društva, Međunarodnog udruženja kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog centra ITI... Bila je i članica uredništva brojnih časopisa i to od Prologa do Vijenca, a deset godina je uređivala i dvije biblioteke za nakladu ArTresor. 

Književne prijevode s engleskoga, francuskoga i njemačkog objavljuje od 1967. godine. Njene prijevode cijenila je struka, pa je dobila sve moguće prevoditeljske nagrade u državi, pa tako i državnu nagradu za prevođenje Iso Velikanović, ali i najznačajniju cehovsku nagradu Josip Tabak. Od te je nagrade trećinu novčanog iznosa ustupila Društvu prevoditelja, a trećinu Udruzi za zbrinjavanje životinja. 

Prijevodi Gige Gračan bili su i prava gozba za čitatelje, jer ih je obogaćivala eruditskim i duhovitim fusnotama visoke kvalitete. A prevodila je "Dnevnik Ane Frank", Doyleove "Pustolovine Sherlocka Holmesa", "Modrobradu" Margaret Atwood, "Kuću svile" Anthonyja Horowitza... 

Pisala je i komentare, kolumnističke tekstove, intervjuirala domaće i strane umjetnike, surađivala s hrvatskim redakcijama BBC-a i Deutsche Wellea. Dobila je nagradu Marija Jurić Zagorka za najbolje uređivanu radijsku emisiju, ali i nagradu Otokar Keršovani za životno djelo u novinarstvu. Objavila je i nekoliko knjiga, a bila je i cijenjena kao autorica dokumentarnih radio-drama od kojih bi trebalo istaknuti Život u drami ili Od Držića do Držića, te Vedri duh Zagreba. 

Giga Gračan imala je ogroman i zaslužen ugled u hrvatskom javnom prostoru. Bila je krajnje neformalna, peckava i nevjerojatno dobronamjerna, uvijek spremna poučiti mlađe i neiskusnije kolege. Bila je i vrhunska poznavateljica hrvatskog jezika, te mu je prilazila autonomno i kreativno, uvijek spremna na obranu jezičnih sloboda i širenje jezičnih granica koje je politika tako često pokušavala sputati. Svoje je kolumne znala potpisivati i pod mačjim pseudonimima, jer je bila osvjedočeni mačkoljubac i njihov veliki zaštitnik. Sretna je kultura koja je u svojoj reprezentaciji imala svestranu i marljivu osobu kakva je bila Giga Gračan. 

Komentara 1

Avatar Equilibrium
Equilibrium
13:04 13.06.2021.

Pozdrav Giga, hvala na ugodnoj suradnji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije