Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Hrvatski ćirilični Molitvenik na čast je hrvatskoj kulturi

Hrvatski domoljubi 
u svojim bi bibliotekama trebali imati ovu knjižnicu na ćirilici jer je ćirilica bila živo pismo na velikim dijelu hrvatskog prostora 
od 11. do 13. stoljeća
Objava 01. kolovoza 2014. 695 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 12
 • cortesova arkebuza:

  Čudno,Derk nije spomenuo da se u pojedinim krajevima Hrvatske stolječima pisalo i talijanskim jezikom,pa eto nije pozvao da kupimo molitvenike na talijanskom,ali poziva hrvatske domoljube,kojih je eto "navodno" prepuna Hrvatska da kupe knjigu na čirilici jer je eto prije 500 ... prikaži još! godina tiskana tj.napisana u Hrvatskoj.Derk,čirilica u Hrvatskoj podsječa na srpsku agresiju na demokratsku Hrvatsku,na rušenje,ubijanje,klanje i uništavanje svega Hrvatskog.Na grafite:ovo je srbija,u Vukovaru,Kninu,Sisku,Petrinji,Dalju... Ako sebe smatrate navodnim hrvatskim domoljubom,kupite nekoliko primjeraka pa je poklonite prijateljima i rodbini,rijetku knjigu koja kao original u Hrvatskoj ne postoji.Žalostan je pokušaj,nakon svega šta je Hrvatska prošla u Domovinskom ratu,na ovakav način,proziran i jadan,prozivati "navodno hrvatske domoljube" da kupe ovaj molitvenik,kojeg nota bene,siguran sam,rijetko tko zna pročitati,jer malo tko zna čitati čirilicu.Staro hrvatsko pismo je hrvatska glagoljica,a čirilica,bez obzira na zic! jednu jedinu knjigu koja je tiskana prije 500 godina u Hrvatskoj,nije i nikada neće biti hrvatsko pismo.

  12:21 01. 8. 2014.
 • ivan.994:

  Da, ćirilica je korištena na prostoru Hrvatske, ne samo od 11. do 13. stoljeća nego i kasnije. Ali to nikako ne mijenja činjenicu da ista ta ćirilica u stanovnicima Vukovara i drugih hrvatskih gradova izaziva negativna sjećanja na muku koju ... prikaži još! su proživjeli prije 20tak godina. Nitko nema ništa protiv ćirilice kao pisma, ali imamo protiv onoga što ona nekim našim sunarodnjacima predstavlja - strah, užas, teror... I zato nema smisla da na ulazu u grad stoji pismo koje ih podsjeća na najgore dane njihovih života. Iz poštovanja prema tim ljudima, onim živim i onim poginulim.

  1 15:11 01. 8. 2014.
 • virkom:

  Sad će još na kraju ispasti da je i Baščanska Ploča napisana ćirilicom. Na ajde novinare, ne kenjaj!

  12:46 01. 8. 2014.
 • Atanazije:

  Ovakvi kao ovaj ili ne žele znati ili podlo podmeću i zamjenjuju teze. Nije stvar u ćirilici, ona je pismo, lošije od latinice jer je teže čitljiva, dokazano, i fućkaš to kaj je jedan molitvenik pisan zbog tko zna kojih ... prikaži još! razloga ćirilicom. Stvar je u ponižavanju Hrvata i žrtava onih za koje se postavljaju posebne ploče.

  09:58 02. 8. 2014.
 • Avatar epidaurus
  epidaurus:

  Pa eto sada budi pametan... Svakako, Sv. Ćiril je veliki svetac u rimokatolika kao i u ortodoxa. Činjenica je da su slaveni došli prilično nepismeni u ove krajeve, pa su se apostoli pobrinuli da ne samo šire kršćanstvo, nego i ... prikaži još! pismenost...ako znaš oba pisma, pismeniji si svakako....

  1 12:19 01. 8. 2014.
 • luftbrenzer:

  Uvod u povijest hrvatske pismenosti je dobro obrazložen, ali avaj, čim je spomenuta ćirilica, bez obzira na činjenično stanje, članak D.Derka, postaje teže probavljiv. Nitko ne će napadati ćirilicu s kulturne ili jezične pozicije, (tu se nema što ni dodati ... prikaži još!ti ni oduzeti), već će tobožnji domoljubi arlaukati o tobože povrijeđenim osječajčićima iz vremena srpske agresije na Hrvatsku, zaboravljajući da ćirilica nije srpsko pismo (Srbi su tek jedni od mnogih korisnika ćirilićnog pisma), kao što latinica nije hrvatsko pismo već usvojeno pismo kojim se uz mnoge druge narode (Srbe također) služimo. Nalaziti krivice u nekom pismu podsjeća na volusinu koji mrzi štap kojim ga čoban tuče, ne shvačajući da nije stvar u štapu već u čijoj je ruci. Jednako nam je bilo usrano kad su nas tukli "latiničari": Talijani, Austrijanci, Njemci....., Mađari..... ali tada nam osjećajćići nisu bili povrijeđeni i nismo nalazili krivice u latiničnom pismu. Zato držim da je današnje prenemaganje s tobožnjim problemom ćirilice, jedno obično glumatanje nekog nad- domoljublja, pri čemu su najglasniji šank patrioti, koji su za Domovinskog rata spavali pod jorgan-planinom.

  1 15:39 02. 8. 2014.
 • dennis.perica:

  “najstarijom srpskom knjigom štampanom ćirilicom” .......slazem se

  20:32 21. 11. 2014.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.