Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Hrvatski ćirilični Molitvenik na čast je hrvatskoj kulturi

Hrvatski domoljubi 
u svojim bi bibliotekama trebali imati ovu knjižnicu na ćirilici jer je ćirilica bila živo pismo na velikim dijelu hrvatskog prostora 
od 11. do 13. stoljeća

Komentari 12

CA
cortesova arkebuza
12:21 01.08.2014.

Čudno,Derk nije spomenuo da se u pojedinim krajevima Hrvatske stolječima pisalo i talijanskim jezikom,pa eto nije pozvao da kupimo molitvenike na talijanskom,ali poziva hrvatske domoljube,kojih je eto "navodno" prepuna Hrvatska da kupe knjigu na čirilici jer je eto prije 500 godina tiskana tj.napisana u Hrvatskoj.Derk,čirilica u Hrvatskoj podsječa na srpsku agresiju na demokratsku Hrvatsku,na rušenje,ubijanje,klanje i uništavanje svega Hrvatskog.Na grafite:ovo je srbija,u Vukovaru,Kninu,Sisku,Petrinji,Dalju... Ako sebe smatrate navodnim hrvatskim domoljubom,kupite nekoliko primjeraka pa je poklonite prijateljima i rodbini,rijetku knjigu koja kao original u Hrvatskoj ne postoji.Žalostan je pokušaj,nakon svega šta je Hrvatska prošla u Domovinskom ratu,na ovakav način,proziran i jadan,prozivati "navodno hrvatske domoljube" da kupe ovaj molitvenik,kojeg nota bene,siguran sam,rijetko tko zna pročitati,jer malo tko zna čitati čirilicu.Staro hrvatsko pismo je hrvatska glagoljica,a čirilica,bez obzira na zic! jednu jedinu knjigu koja je tiskana prije 500 godina u Hrvatskoj,nije i nikada neće biti hrvatsko pismo.

VL
I9
ivan.994
15:11 01.08.2014.

Da, ćirilica je korištena na prostoru Hrvatske, ne samo od 11. do 13. stoljeća nego i kasnije. Ali to nikako ne mijenja činjenicu da ista ta ćirilica u stanovnicima Vukovara i drugih hrvatskih gradova izaziva negativna sjećanja na muku koju su proživjeli prije 20tak godina. Nitko nema ništa protiv ćirilice kao pisma, ali imamo protiv onoga što ona nekim našim sunarodnjacima predstavlja - strah, užas, teror... I zato nema smisla da na ulazu u grad stoji pismo koje ih podsjeća na najgore dane njihovih života. Iz poštovanja prema tim ljudima, onim živim i onim poginulim.

VL
VI
virkom
12:46 01.08.2014.

Sad će još na kraju ispasti da je i Baščanska Ploča napisana ćirilicom. Na ajde novinare, ne kenjaj!

VL
AT
Atanazije
09:58 02.08.2014.

Ovakvi kao ovaj ili ne žele znati ili podlo podmeću i zamjenjuju teze. Nije stvar u ćirilici, ona je pismo, lošije od latinice jer je teže čitljiva, dokazano, i fućkaš to kaj je jedan molitvenik pisan zbog tko zna kojih razloga ćirilicom. Stvar je u ponižavanju Hrvata i žrtava onih za koje se postavljaju posebne ploče.

VL
Avatar epidaurus
epidaurus
12:19 01.08.2014.

Pa eto sada budi pametan... Svakako, Sv. Ćiril je veliki svetac u rimokatolika kao i u ortodoxa. Činjenica je da su slaveni došli prilično nepismeni u ove krajeve, pa su se apostoli pobrinuli da ne samo šire kršćanstvo, nego i pismenost...ako znaš oba pisma, pismeniji si svakako....

VL
LU
luftbrenzer
15:39 02.08.2014.

Uvod u povijest hrvatske pismenosti je dobro obrazložen, ali avaj, čim je spomenuta ćirilica, bez obzira na činjenično stanje, članak D.Derka, postaje teže probavljiv. Nitko ne će napadati ćirilicu s kulturne ili jezične pozicije, (tu se nema što ni dodatiti ni oduzeti), već će tobožnji domoljubi arlaukati o tobože povrijeđenim osječajčićima iz vremena srpske agresije na Hrvatsku, zaboravljajući da ćirilica nije srpsko pismo (Srbi su tek jedni od mnogih korisnika ćirilićnog pisma), kao što latinica nije hrvatsko pismo već usvojeno pismo kojim se uz mnoge druge narode (Srbe također) služimo. Nalaziti krivice u nekom pismu podsjeća na volusinu koji mrzi štap kojim ga čoban tuče, ne shvačajući da nije stvar u štapu već u čijoj je ruci. Jednako nam je bilo usrano kad su nas tukli "latiničari": Talijani, Austrijanci, Njemci....., Mađari..... ali tada nam osjećajćići nisu bili povrijeđeni i nismo nalazili krivice u latiničnom pismu. Zato držim da je današnje prenemaganje s tobožnjim problemom ćirilice, jedno obično glumatanje nekog nad- domoljublja, pri čemu su najglasniji šank patrioti, koji su za Domovinskog rata spavali pod jorgan-planinom.

VL
DP
dennis.perica
20:32 21.11.2014.

“najstarijom srpskom knjigom štampanom ćirilicom” .......slazem se

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.