Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jubilarno izdanje

Spoj umjetnosti i znanosti na 50. Danima Hvarskoga kazališta

Damir Spehar/PIXSELL
17.05.2023.
u 14:28

Manifestacija se održava od 16. do 20. svibnja, a ulaz na predstave je besplatan

Jubilarni 50. Dani Hvarskoga kazališta počeli su jučer, 16.svibnja, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Manifestaciju su 1970-ih utemeljili književnici, znanstvenici i kazališni ljudi Marin Franičević, Marko Fotez, Živko Jeličić, Marijan Matković i Franjo Švelec. Od početka su Dani Hvarskoga kazališta zamišljeni kao susret znanosti, esejistike i kazališta.

Na ovogodišnjem izdanju sudjeluje više od četrdeset znanstvenica i znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Mađarske, Poljske, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Teme koje obilježavaju jubilarno izdanje su Hvarsko komunalno kazalište u kontekstu mediteranskih komunalnih kazališta i Promjene očišta: hrvatska književnost i hrvatsko kazalište te znanost o njima u proteklih pola stoljeća.

Sinoć je u večernjem programu nastupilo Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika s predstavom “Krijesnice“ Tene Štivičić, dok će večeras u 21 sat biti moguće pogledati “Priče iz Vukovara“ Pere Eranovića predstavljajući Hrvatsko narodno kazalište iz Splita. U četvrtak je na repertoaru “A di smo sad, moja Stoše?“ Živka Nižića u produkciji HNK Zadar, a u petak će HNK u Šibeniku i Teatrin Grdelin izvesti monodramu  “Moj slučaj – Vlado Gotovac“ čiju dramaturgiju, režiju i glumu potpisuje Boris Svrtan.

Manifestacija traje do subote, 20. svibnja, a ulaz na sve predstave je slobodan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije