Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova sezona

Splitski HNK postavlja Smoju, Karakaša i Mihanovića

Ivo Čagalj/Pixsell
06.10.2022.
u 10:42

Sezonu će obilježiti ciklus dramskih premijera i praizvedbi po domaćim tekstovima, a nova sezona slavi i 130 godina od otvaranja kazališne zgrade u Splitu

Premijerom Čehovljeve drame "Tri sestre" u režiji Nenni Delmestre 14. listopada počinje nova sezona u HNK Split, u kojem je stanje što se čelnika tiče potpuno neizvjesno. Naime, Gradsko vijeće na sjednici održanoj prije dvadeset dana razriješilo je intendanta Srećka Šestana i za v. d. imenovalo dramskog umjetnika Vicka Bilandžića. Kako ministrica kulture i medija "ima zadnju riječ", a nije suglasna sa Šestanovom smjenom, čeka se njezin potez.

No postava na čelu sa Šestanom iznjedrila je program za sezonu 2022./2023., koju će obilježiti ciklus dramskih premijera i praizvedbi po domaćim tekstovima, čime se proslavlja 130 godina od otvaranja kazališne zgrade u Splitu 1893. godine.

Zanimljivo i traženo djelo "Okretište", roman Damira Karakaša, postavit će Dino Mustafić, najavljuju iz HNK, u inovativnoj dramatizaciji Darka Lukića. Nakon toga na kazališne daske dolazi jedan od najboljih domaćih dramskih tekstova od osamostaljenja Hrvatske, "Žaba" Dubravka Mihanovića. Predstavu će režirati Aida Bukvić. Pri kraju sezone premijerno će biti izvedena "Borbena ponoćka" Miljenka Smoje, u godini u kojoj se obilježava stogodišnjica njegova rođenja. Omiljenu epizodu televizijske serije dramski ansambl teatra izvest će u dramatizaciji Ivice Ivaniševića i režiji Gorana Golovka.

U opernom dijelu programa izdvaja se prva planirana operna premijera u studenom. Bit će to Splićanima omiljeni Verdijev belkantistički biser "Traviata" pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, aktualnog ravnatelja Opere HNK Split. Režiju potpisuje Robert Bošković. Planirano je i postavljanje domaćeg klasika "Mila Gojsalića" Jakova Gotovca, pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića.

Ljubitelji baleta moći će pogledati zanimljiv uradak "Veliki Gatsby" koreografa i redatelja Lea Mujića, premijerno izveden u okviru Splitskog ljeta. Potkraj sezone sa splitskim Baletom premijeru priprema još jedno veliko ime međunarodne baletne scene, koreograf Angelin Preljocaj u večeri s dva njegova djela, "La Stravaganza" i "Noces".

U teatru će se izvesti i tri simfonijska koncerta, tradicionalni Božićni i Novogodišnji koncerti. Nakon dvije sezone ograničenja zbog pandemije koronavirusa, HNK Split počinje s upisom pretplata pa najvjerniji gledatelji mogu upisati jedan od deset pretplatničkih ciklusa po pristupačnim cijenama.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije