Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Splitska Akademija: Bela Tarr nikad nije predao papire za svoj studij!

U Splitu se ljute na HAVC i Ministarstvo jer su javno potvrdili nešto što još nije bilo dogovoreno
13. srpnja 2012. u 14:41 2 komentara 6 prikaza
PXL_120509_1341.1-TARRveca
Foto: PIXSELL

Veliki mađarski redatelj Bela Tarr šokirao je izjavom da ga je ignoriranje lokalnih struktura odvratilo od ideje da u Splitu osnuje doktorski studij na kojem bi predavali najugledniji filmaši poput Tilde Swinton, Akija Kaurismakija i Jima Jarmuscha. Ta je vijest na sav glas najavljivana početkom godine, a na predstavljanju projekta okupili su se i predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra. U nadi da ćemo rasvijetliti okolnosti zbog kojih se Tarr u Splitu odjednom osjetio nepoželjnim, kontaktirali smo s javnoprozvanim prodekanom Akademije za umjetnost, znanost i međunarodnu suradnju.

Za studij saznali iz novina

– Za samo otvaranje predloženog studija doznali smo iz novina. Procedura predlaganja, prihvaćanja i provođenja doktorskih studijskih programa u RH određena je zakonima kojih se svi imaju držati. Zahtjevu gospodina Tarra za korištenje našeg imena i pravnog statusa uz njegov vlastiti žiroračun nije moguće udovoljiti jer bi to bilo nezakonito – kaže prodekan Goran Golovko te dodaje da Akademijsko vijeće može glasati samo o točkama koje predlože njezini odsjeci ili zaposlenici, a u ovom je slučaju njihov Odsjek za film i video bio isključen iz svih dogovora.

Da demantira informaciju kako Tarru tjednima nije odgovarao na mailove, poslao nam je i dio Zapisnika sa sjednice Akademijskog vijeća, za koje tvrdi da je poslao i madžarskom redatelju.

Procedura kao izgovor

U zapisniku se navodi da “Akademijsko vijeće daje punu potporu ideji, ali se ona može realizirati samo u okviru kojim se propisuje predlaganje, usvajanje i provođenje doktorskih studija u okviru javnih institucija u Republici Hrvatskoj”.

Suradnici Bele Tarra s kojima smo razgovarali to smatraju administrativnim izgovorima, sugerirajući da su u UMAS-u otpočetka sabotirali Tarrov projekt. Redatelj je, doznajemo, prije dva mjeseca bio u Splitu da osobno riješi sve pravne detalje, ali je nakon nekoliko dana otišao iz Hrvatske potpuno razočaran. U Hrvatskom audiovizualnom centru, koji se snažno angažirao oko Tarrova projekta prije nego što je sve preuzelo Sveučilište u Splitu, također su spomenuli određeni otpor lokalne akademske zajednice.

– To nije istina. U nastojanju da pomognem gospodinu Tarru i njegovim suradnicima na vrijeme sam poslao popis svih potrebnih radnji. Od prvog novinskog napisa o tom studiju do danas nismo dobili ničije pismo namjere ni pismeno očitovanje o namjeri njegova financiranja – uvjerava nas Golovko.

Zovu ga drugi gradovi

Iz drugog splitskog izvora doznajemo da su tamo mnogi ljuti na HAVC i Ministarstvo kulture, jer su novinarima potvrdili informacije o osnivanju doktorskog studija za koji službena procedura, čini se, nikad nije pokrenuta.

Takvo prebacivanje odgovornosti očito je izludilo i samog Belu Tarra, koji trenutno traži drugu lokaciju za svoj studij. Zainteresiranih sveučilišta već ima u nekoliko država, jer Tarrov je projekt gradu domaćinu prilika da se pretvori u umjetnički centar svjetskog glasa. Split je tu priliku, nažalost, izgubio.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • ciao.bela:

    pa kako ide pravna procedura osnivanja studija? prvo neko treba htjet osnovat studij da bi se pravna procedura mogla zavrsit. jasno je ko dan da je rijec o birokratskom izmotavanju, ne moze bela tar bez podrske domace strukture zavrsit dokumentaciju ... prikaži još! prema pravnim propisima RH, kakva su to ocekivanja uopce?

  • tesla moj ponos:

    Akademija je leglo korupcije. Upitajte profesore za cijenu njihove satnice. Najbolje prolaze oni koji pojma nemaju o umjetnosti a imaju novaca. Talentiranima je Bog već dao sve, ali kad taj svoj dar ne mogu koristiti jer im pokvarenjaci od profesora ... prikaži još!a ne daju, Bog im nije puno na pomoći. Kad će USKOK razbiti profesorsku korumpiranu umreženost ? Ili oni o tome, kao i o svemu, pojma nemaju!?