Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE KRIV?

Splitska Akademija: Bela Tarr nikad nije predao papire za svoj studij!

PXL_120509_1341.1-TARRveca
PIXSELL
13.07.2012.
u 14:41

U Splitu se ljute na HAVC i Ministarstvo jer su javno potvrdili nešto što još nije bilo dogovoreno

Veliki mađarski redatelj Bela Tarr šokirao je izjavom da ga je ignoriranje lokalnih struktura odvratilo od ideje da u Splitu osnuje doktorski studij na kojem bi predavali najugledniji filmaši poput Tilde Swinton, Akija Kaurismakija i Jima Jarmuscha. Ta je vijest na sav glas najavljivana početkom godine, a na predstavljanju projekta okupili su se i predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra. U nadi da ćemo rasvijetliti okolnosti zbog kojih se Tarr u Splitu odjednom osjetio nepoželjnim, kontaktirali smo s javnoprozvanim prodekanom Akademije za umjetnost, znanost i međunarodnu suradnju.

Za studij saznali iz novina

– Za samo otvaranje predloženog studija doznali smo iz novina. Procedura predlaganja, prihvaćanja i provođenja doktorskih studijskih programa u RH određena je zakonima kojih se svi imaju držati. Zahtjevu gospodina Tarra za korištenje našeg imena i pravnog statusa uz njegov vlastiti žiroračun nije moguće udovoljiti jer bi to bilo nezakonito – kaže prodekan Goran Golovko te dodaje da Akademijsko vijeće može glasati samo o točkama koje predlože njezini odsjeci ili zaposlenici, a u ovom je slučaju njihov Odsjek za film i video bio isključen iz svih dogovora.

Da demantira informaciju kako Tarru tjednima nije odgovarao na mailove, poslao nam je i dio Zapisnika sa sjednice Akademijskog vijeća, za koje tvrdi da je poslao i madžarskom redatelju.

Procedura kao izgovor

U zapisniku se navodi da “Akademijsko vijeće daje punu potporu ideji, ali se ona može realizirati samo u okviru kojim se propisuje predlaganje, usvajanje i provođenje doktorskih studija u okviru javnih institucija u Republici Hrvatskoj”.

Suradnici Bele Tarra s kojima smo razgovarali to smatraju administrativnim izgovorima, sugerirajući da su u UMAS-u otpočetka sabotirali Tarrov projekt. Redatelj je, doznajemo, prije dva mjeseca bio u Splitu da osobno riješi sve pravne detalje, ali je nakon nekoliko dana otišao iz Hrvatske potpuno razočaran. U Hrvatskom audiovizualnom centru, koji se snažno angažirao oko Tarrova projekta prije nego što je sve preuzelo Sveučilište u Splitu, također su spomenuli određeni otpor lokalne akademske zajednice.

– To nije istina. U nastojanju da pomognem gospodinu Tarru i njegovim suradnicima na vrijeme sam poslao popis svih potrebnih radnji. Od prvog novinskog napisa o tom studiju do danas nismo dobili ničije pismo namjere ni pismeno očitovanje o namjeri njegova financiranja – uvjerava nas Golovko.

Zovu ga drugi gradovi

Iz drugog splitskog izvora doznajemo da su tamo mnogi ljuti na HAVC i Ministarstvo kulture, jer su novinarima potvrdili informacije o osnivanju doktorskog studija za koji službena procedura, čini se, nikad nije pokrenuta.

Takvo prebacivanje odgovornosti očito je izludilo i samog Belu Tarra, koji trenutno traži drugu lokaciju za svoj studij. Zainteresiranih sveučilišta već ima u nekoliko država, jer Tarrov je projekt gradu domaćinu prilika da se pretvori u umjetnički centar svjetskog glasa. Split je tu priliku, nažalost, izgubio.

Ključne riječi

Komentara 2

CB
ciao.bela
18:29 14.07.2012.

pa kako ide pravna procedura osnivanja studija? prvo neko treba htjet osnovat studij da bi se pravna procedura mogla zavrsit. jasno je ko dan da je rijec o birokratskom izmotavanju, ne moze bela tar bez podrske domace strukture zavrsit dokumentaciju prema pravnim propisima RH, kakva su to ocekivanja uopce?

TM
tesla moj ponos
10:56 15.07.2012.

Akademija je leglo korupcije. Upitajte profesore za cijenu njihove satnice. Najbolje prolaze oni koji pojma nemaju o umjetnosti a imaju novaca. Talentiranima je Bog već dao sve, ali kad taj svoj dar ne mogu koristiti jer im pokvarenjaci od profesoraa ne daju, Bog im nije puno na pomoći. Kad će USKOK razbiti profesorsku korumpiranu umreženost ? Ili oni o tome, kao i o svemu, pojma nemaju!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije