Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festivali

Split nema dovoljno publike za veći program

mediteran film
I. Čagalj/Pixell
25.05.2010.
u 12:04

Shvatili smo da Split nema dovoljno publike za program od stotinjak naslova, ali i da studenti dolaze zbog druženja s filmašima , kaže Munitić.

Projekcijom filma Soul Kitchen u prepunom ljetnom kinu Bačvice u ponedjeljak je otvoren 3. Festival mediteranskog filma u Splitu. Ovogodišnji program nešto je skromniji, sa samo 11 dugometražnih naslova, no Festival je počeo razvijati vrlo zanimljivu edukativnu cjelinu.

Nema dovoljno publike

- U Splitu nema dovoljno publike kao u Zagrebu, pa ne možemo ići u preambiciozno širenje filmskog programa. Kada bismo ovdje imali troznamenkasti broj naslova i više paralelnih projekcija, postali bismo konkurencija sebi samima. Stalno bismo imali dva ili tri poluprazna kina – objašnjava nam direktor festivala Alen Munitić.

U razgovoru sa studentima splitske akademije shvatio je na njegov festival dolaze zbog prilike za druženje s poznatim filmašima, jer im to na fakultetu nedostaje. Odlučili su pokrenuti projekt Filminkubator, u kojem ove godine radionice vode Leon Lučev (glumačka radionica) i predstavnici MEDIA deska u Hrvatskoj (škola pisanja filmskih projekata), a zanimljiva je i radionica pisanja filmske kritike. Najavljena su i predavanja filmologa Hrvoja Turkovića, dokumentarista Nenada Puhovskog, redateljsko-producentskog tandema Dalibora Matanića i Ankice Jurić Tilić...

Radionice za djecu

Prvog dana publika je pokazala da je prilično zainteresirana za tu vrstu programa.

- Ovo je tek pilot projekt. Tako smo lani uveli i radionice za djecu, koje sad prolaze odlično. U „odraslom“ dijelu programa želimo predavačka imena koja će imponirati studentima, ali i filmofilima koji nisu u branši. Konačna ideja je dovesti govornike koje bi i naši sadašnji predavači rado slušali iz publike – objašnjava Munitić.

Tu je posebno zanimljiva najava suradnje sa Sarajevskim Talent Campusom, za sada jedinim takvim projektom u regiji.

- Njihove predstavnice već ove godine dolaze u Split. Želimo potaknuti naše studente na uključivanje u njihove projekte, a nadamo se i dovođenju nekih od njihovih predavača, jer Motovunska filmska škola se nažalost ugasila – najavljuje Munitić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije