Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"lastavica"

Spektakularna opera praizvedena 1917. u Monte Carlu, a večeras prvi put u Zagrebu

21.10.2021.
u 10:08

Puccinijevu operu na pozornici HNK u Zagrebu postavio je Giorgio Surian.

"Lastavicu" vidim kao svježu i poletnu operu i zato sam u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična i cijela gotovo koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom interesantan – kazao je Giorgio Surian, ravnatelj Opere HNK Zagreb uoči večerašnje premijere “Lastavice” Giacoma Puccinija u HNK Zagreb. Riječ je o spektakularnoj tročinki koja traje dva i pol sata s dvije pauze. Našoj publici bit će nešto novo pa označava idealan početak nove kazališne sezone.

– Ta opera nikada nije izvođena u HNK u Zagrebu i usudili bismo se reći da je ovo zagrebačka praizvedba – kazala je intendantica Dubravka Vrgoč.

Izvedbom ravna maestro Lorenzo Passerini, a režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Hugo de Ana. Puccini je dvije godine radio na toj operi koja je bila završena 1916., ali do 80-ih godina prošlog stoljeća ostala je jedno od manje izvođenih njegovih djela. Priča je to o djevojci visoka roda, ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (u HNK Zagreb pjevat će je Lana Kos i Martina Zadro), priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza (Ozren Bilušić, Ljubomir Puškarić), koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali.

No kako to obično biva, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegova žena i poput lastavice vraća se u svoj zlatni pariški kavez. Riječ je o operi salonskoga sadržaja koja je u vrijeme nastanka bila namijenjena Beču u kojem su stolovali Franz Lehar i Johann Strauss mlađi, a o tome će posvjedočiti majstorski sročen “bečki štih”. No zbog nevolja uslijed Prvog svjetskog rata “Lastavica” ipak nije praizvedena 1917. u Beču, već u mirnijem Monte Carlu, a glavne uloge pjevali su Gilda dalla Rizza i Tito Schipa. Zanimljivo je da ne postoji utvrđena konačna verzija te opere jer perfekcionist Puccini revidirao je njezin završetak do te mjere da je napravio tri verzije s dva potpuno različita kraja i umro 1924. prije nego što se odlučio za konačnu verziju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije