Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAL

Spektakularna izložba ''Bodies revealed'' uskoro u Zagrebu

izložba
ustupili Kolovićevi dvori
24.03.2010.
u 14:24

Izložena su prava, cjelovita ljudska tijela, ali i pojedini pomno secirani i sačuvani organi pa izložba daje uvid u složenost organizma i sustava njegova funkcioniranja.

Nakon milijuna posjetitelja diljem svijeta, od Japana, Amsterdama, Las Vegasa, Londona, Frankfurta, Singapura i mnogih drugih svjetskih gradova, napokon će i Zagreb, točnije u Klovićevi dvori, 9. travnja biti domaćin jedne od najspektakularnijih izložbi na svijetu. Riječ je o izložbi Bodies revealed na kojoj posjetitelj imaju priliku vidjeti 14 ljudskih tijela i čak više od 200 organa koji pričaju čudotvornu priču funkcioniranju našega tijela svake sekunde života.

Izložena su prava, cjelovita ljudska tijela, ali i pojedini pomno secirani i sačuvani organi pa izložba daje nesvakidašnji uvid u složenost organizma i sustava njegova funkcioniranja.

Projekt Bodies revealed osmišljen je tako da posjetitelje ciljano vodi kroz niz izložbenih dvorana u kojima im se sukcesivno pruža uvid u skeletni, mišićni, reproduktivni, respiratorni, cirkulacijski i ostale sustave ljudskoga tijela. Neka od izloženih seciranih tijela prikazana su u atletskim pozama, kako bi posjetitelji mogli uočiti promjene u odnosima pojedinih dijelova organizma prilikom različitih svakodnevnih aktivnosti.

Osim toga, prikazom pojedinih autentičnih ljudskih organa izložba pruža mogućnost jasna uočavanja njihovih oštećenja koja nastaju zbog pretilosti i manjka fizičke aktivnosti ili pušačkih navika. Tako će, primjerice, zdrava pluća biti izložena pored pušačkih, kako bi se ilustrirala štetnost pušenja.

Autor ove zanimljive izložbe je dr. Roy Glover, profesor s anatomsko-biološkog sveučilišta u Michiganu gdje već trideset i pet godina predaje anatomiju. Nakon što je prvi put najavio izložbu na noge su se digle brojne udruge za ljudska prava, no nakon posjeta izložbi postalo je jasno da je cilj ovog projekta jedino edukacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije