Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Harfistička elita

Spektaklom tisuću žica u nedjelju završava Zagrebački festival harfe

harfe
Foto: arhiva
1/5
26.04.2013.
u 20:00

Gostovali su ugledni umjetnici iz Rumunjske, Francuske, Italije, Velike Britanije i Meksika

Usprkos vremenima nesklnonima kulturi i pokretanju novih festivala, zalaganjem hrvatske harfistice Tajane Vukelić-Peić i umjetničke organizacije Hathor Zagreb je ovog tjedna dobio još jednu lijepu i novu glazbenu dimenziju – ozvučile su ga harfe sa svih strana svijeta.

Od 21. do 28. travnja održava se Zagrebački festival harfe na kojem su nastupili brojni gosti međunarodnog ugleda.

Festival je otvoren u Muzeju Mimara koncertom rumunjskog harfista Iona Ivana-Roncea, koji je svoj boravak u Zagrebu nastavio i kao voditelj seminara za studente harfe. Među prostorima koje je dodatno oplemenio zvuk harfe u ponedjeljak je bila i crkva svetog Marka gdje su uz Tajanu Vukelić-Peić nastupili sopranistica Miljenka Grđan, mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić te Oratorijski zbor Crkve sv. Marka pod dirigentskim vodstvom Jurice Petra Petrača. Domaćin jednog od festivalskih programa bilo je i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta gdje je recital održala Staša Mirković Grujić, dok je u Mimari gostovala i ugledna talijanska harfistica Patrizia Tassini uz flautista Giorgia Marcossija te ansambl Zagrebačkih solista. Iste večeri, u srijedu, festival je dopro i do Osijeka gdje su u Muzeju Slavonije nastupile Diana Grubišić-Ćiković i Tamara Coha Mandić.

 

Festival je u četvrtak dobio i svoju interkontinentalnu dimenziju gostovanje meksičkog harfista Baltazara Juareza uz slavni zagrebački mariachi sastav Los Caballeros koji su u HGZ-u pokazali popularnost i ukorijenjenost tog raskošnog instrumenta u meksičkoj narodnoj glazbi.

To nije bio jedini harfistički iskorak izvan klasičnih okvira. Dva izvanredna koncerta događaju se upravo večeras, u petak 26. travnja. U Art kinu Kulturnog informativnog centra u 21 sat počinje nesvakidašnji filmsko-glazbeni program na kojem francuska harfistica Claire Le Fur uz ansambl Les Alizes glazbom prati fantastične prizore harfi uronjenih u plavetnilo podmorja. Nakon toga, u 22.30, također u KIC-u mlada hrvatska harfistica Doris Karamatić pokazat će kako se na harfi može prašiti i heavy metal i hard rock. I to ne na običnoj, nego na inovativno moderniziranoj laserskoj harfi koja harfističkim obradama hitova Rolling Stonesa i Metallice dodaje i atraktivnu vizualnu dimenziju. Ulaz na taj festivalski "harfa-party" je slobodan.

 

Harfe polaznika seminara zazvučale su u petak poslije podne i Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, a u subotu navečer bit će održan i festivalski gala-koncert u Hrvatskom novinarskom domu. Ako informacija o ovoj manifestaciji do vas dolazi tek sada, još uvijek nije prekasno da se pridružite harfističkom slavlju. Posljednji festivalski dan u nedjelju u 11 sati u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta počet će matinejom koja Zagrebu predstavlja jednog od najmlađih svjetskih virtuoza na harfi, 17-godišnjeg Britanca Benjamina Creightona Griffithsa.

 

Kako i priliči, na samom zatvaranju, u koncertnoj dvorani Muzeja Mimara, u nedjelju u 19 sati počinje pravi harfistički spektakl na kojem nastupa Hrvatski orkestar harfi 1000 žica! Na koncertu će nastupiti hrvatske harfistice Mirjam Lučev Debanić, Diana Grubišić Ćiković, Branka Janjanin Magdalenić, Biserka Krčelić, Mirjana Hrišković te inicijatorica festivala Tajana Vukelić Peić. Ako ih neće biti baš tisuću, ali nekoliko stotina svakako hoće, žice harfi lijepo će se svojim zvukom ispreplesti s flautama Tamare Coha Mandić i Ane Benić, viole Krešimira Pustičkog i glasovim vokalnog kvarteta, a osim skladbi Debussyja i Jouberta na programu su i djela hrvatskih skladatelja Ivane Lang, Tomislava Uhlika i Ive Josipovića.

 

Svakako treba spomenuti da je festival privukao i međunarodnu sponzorsku pažnju tvrtke Camac, renomiranog svjetskog proizvođača harfi koji je u Zagrebu upriličio izložbu svojih lijepih i dragocjenih glazbala, uključujući i najnovije modele.

Lijepa tradicija sviranja harfe, koju u Zagrebu i Hrvatskoj svojim prstima i žicama nose generacije nadarenih, samozatajnih i upornih žena, u ovoj je manifestaciji dobila vrijedan novi iskaz koji je ohrabrenje i poticaj za rad novog naraštaja harfistica, a i ponekog harfista. Zato pokretačima i svim sudionicima treba čestitati i pružiti im u budućnosti najveću moguću potporu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije