Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADE EFA

Sorrentino trijumfirao, “Svećenikova djeca” ostala na nominaciji

brešan (1)
Pixsell
08.12.2013.
u 17:23

U subotu navečer u Berlinu je održana svečana dodjela nagrada Europske filmske akademije, našeg pandana američkoj nagradi Oscar.

U subotu navečer u Berlinu je održana svečana dodjela nagrada Europske filmske akademije, našeg pandana američkoj nagradi Oscar. Nominiran je bio i jedan hrvatski film. U domaćim kinima iznimno uspješna “Svećenikova djeca” Vinka Brešana nominirana su u novoj kategoriji europske komedije godine, zajedno s filmovima “Sve što trebaš je ljubav” Susanne Bier, “Putnici ljubavnici” Pedra Almodóvara i “Dobrodošli, predsjedniče!” Riccarda Milanija. Nagrada je otišla u ruke Susanne Bier, odnosno njene kolegice, jer danska je oscarovka već na setu novog filma. Pedru Almodovaru kao utješna nagrada ostalo je počasno priznanje za europski doprinos svjetskom filmu, a Brešanu je, kaže, i sama činjenica da je nominiran za veliko priznanje dovoljna za zadovoljstvo.

Jedan od najboljih

– Za “Svećenikovu djecu” velika je stvar što su proglašena jednom od četiri najbolje europske komedije. Za napraviti najbolju, očito moram snimiti bar još jedan film. I zato idemo dalje, nadam se da će biti još bolje – rekao nam je optimistični Brešan.

Teško da je mogao bolje Paolo Sorrentino, čija je farsa o današnjoj Italiji “Velika ljepota” osvojila čak četiri nagrade – za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glumca i montažu.

Većinu smo gledali

U kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglašen “Čin smaknuća”, jedan od najznačajnijih filmova desetljeća, koji je jednu od prvih projekcija imao početkom godine na ZagrebDoxu.

Najbolji animirani film, prema odluci EFA, velika je koprodukcija “Kongres”, koju se nadamo vidjeti u dugometražnom izdanju Animafesta.Najboljom glumicom proglašena je Veerle Baetens iz izvrsnog “Broken Circle Breakdown” prikazanog ljetos u Zadru, a najbolji je scenarij redatelja Francoisa Ozona za film “U kući” koji smo gledali u Puli.

Na domaćem festivalu, onom u Vukovaru, već je igrala i crno-bijela komedija “Oh Boy” Jana Olea Gerstera, proglašena otkrićem godine, kao i “Raj: Vjera” sjajnog Ulricha Seidla, koji je dobio nagradu za najbolji filmski zvuk.     

Komentara 2

IL
iluks
20:29 08.12.2013.

Kakvo čudo što ovaj film, kao i večina Brešanovih, nije dobio nagradu? Hvala Bogu, našao se netko da pokaže da humor nije ismijavanje crkve, vjere i hrvatskih tradicija. Žalosno i smiješno je što Brešanove filmove financira i naše društvo ivo i država a on ju ismijava praveći aluzije i omaložava hrvatske branitelje, borbu golorokih ljudi koji su imali hrabrost suprostaviti se tadašnjoj JNA. Za njega je to bilo komično i u tome pronalazi humoristične teme i vrijeđa one za koje to nije bilo niti malo smiješno! Sa ovim filmom je nastavio blaćenje Hrvata kroz ruganje svečenstvu i katoličkoj crkvi i za to očekuje i priznanja. Kome li se on uvlači u guzicu, ne bih definirao ali očito je da takvi uvlakači ne prolaze na nekom višem nivou gdje se cijeni umjetnost.

NA
Nagold
11:16 09.12.2013.

Jedna od četiri najbolje europske komedije? A čemu bismo se to, molim vas lijepo, trebali smijati u Brešanovim filmovima? Što je tu smiješno? I kome? U nacističkoj kinematografiji snimali su se filmovi u kojima su se ismijavali Židovi. U Hrvatskoj danas prolaze filmovi u kojima se ismijavaju Domovinski rat, svećenici, vjera, Crkva - i oni koji su glasovali ZA. Isti kekec drugo pakiranje. Nema više stvaralačkog duha u kinematografiji. Nema više umjetnika, promicatelja plemenitih vrijednosti i snošljivosti. Brešan poput psa nanjuši pomodne trendove i onda ih stavlja na platno, misleći da je samim tim liberalan, napredan i slobodoljubiv. Bijeda i jad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije