Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnjica kobne večeri

Snimaju se filmovi i serije o požaru u Notre-Dame

Foto: Lafargue Raphael/ABACA/PIXSELL
1/2
15.04.2021.
u 11:20

'Stvarnost je zanimljivija od fikcije', zaključio je redatelj Jean-Jacques Annaud

Prije dvije godine Francusku i svijet uzdrmala je vijest o velikom požaru u katedrali Notre-Dame u Parizu. Požar se gasio 15 sati, a izgorjeli su krov i toranj, oštećena je i uništena unutrašnjost, ali najveći dio umjetničkih djela i relikvija uspješno je evakuirano.

Od te kobne noći 2019. godine nije se puno toga promijenilo. Obnova je najavljena, ali još nije započela. Dok se procjenjuje da bi obnova mogla trajati i više od 20 godina, francuski predsjednik Emmanuel Macron za punu obnovu dao je rok od pet godina, odnosno stara slava gotičke ljepotice trebala bi biti vraćena 2024. godine, piše Hina. Tada Paris očekuje i veću cirkulaciju turista jer bi u srpnja i kolovozu iste godine Francuska trebala biti domaćin Olimpijskih igara.

Za obnovu je prikupljeno gotovo 900 milijuna eura, a priča o požaru već ima svoj dokumentarac kojeg je producirao BBC, "The Night Notre-Dame Burned". Sljedeće godine svjetlo dana trebao bi ugledati i dugometražni film francuskog redatelja Jean-Jacquesa Annauda koji će kombinirati arhivske snimke s dramskim elementima.

Foto: Lafargue Raphael/ABACA/PIXSELL

U intervjuu za Deadline, Annaud je otkrio da će film izgledat kao fikcija i biti emotivan, dirljiv i napet poput trilera.

- Stvarnost je zanimljivija od fikcije - zaključio je redatelj koji će i na ovom filmu, kao i na brojnim drugim ostvarenjima, raditi sa scenaristom Thomasom Bidegaineom.

Osim filma, veliki požar Notre-Dame prikazivat će i Netflixova miniserija koja će u šest epizoda prikazati utjecaj požara na različite ljude širom Francuske. Hina prenosi da se očekuje i serija na engleskom jeziku posvećenu istrazi požara koju je proveo The New York Times.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije