Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILM RUŠI MITOVE

Službena povijest nam je lagala, svaki četvrti kauboj bio je crnac

11.11.2021.
u 12:02

Vesterni koje smo navikli gledati oblikovali su kolektivno mišljenje o kaubojima kao o bijelim pravednim osvetnicima koji se bore protiv drugih, opet bijelih kriminalaca, dok su Indijanci, čiju zemlju nemilosrdno koloniziraju ti isti bijelci, urlajući divljaci, a crnci tek posluga i robovi. Međutim, ti stereotipi u stvarnosti su bili daleko od istine, a povjesničari smatraju da je čak jedan u četiri kauboja na Divljem zapadu – bio Afroamerikanac. Stoga, htio je naglasiti Samuel, u ovom filmu ne radi se o još jednom mlakom hollywoodskom pokušaju ispravljanja nepravde i diversifikacije glumačke postave, već o čitavoj namjerno zaboravljenoj povijesti američkih crnih kauboja.

Komentara 12

ST
stefj
14:11 11.11.2021.

Probao sam pogledati film, zaspao sam, mada je Idris Elba dobar glumac za razliku od ostatka ekipe u filmu. A inače, vidi se novi stereotip - bijelci loši, crnci dobri... Što se tiče lažiranja povijesti, većina filmova nisu pokazivali kauboje koji su čuvali krave, već razne "čuvare zakona", bandite, farmere i sl. Dok gledate te filmove, vidite uredno crne radnike, kao i Kineze, naročito ako se gradi pruga, ako ima vojske u tome imate crne vojnike i sl. Ako pogledate slike iz tog perioda, vidjet ćete skoro isključivo slike indijanaca, bijelaca i hispani/latinoamerikanaca... Ako znamo kako je nastajao "Divlji zapad" to nije čudno, budući da je tamo išla sirotinja, skoro isključivo iz Europe, dok su Afroamerikanci dovažani na jug kao robovi... Uz to crnci su u 19 stoljeću činili ispod 10% ukupne američke populacije, danas su na nekih 13%, tako da su te teze o svakom 4. crnom kauboju poprilično nerealne... Nije problem u realnom prikazu povijesti, problem je kada se ista "ispravlja" novim izmišljotinama ovisno o političkom trenutku... Do kuda ide ta politička korektnost možete vidjeti na svakom koraku. Evo, bilo mi je interesantno gledati Ubojstvo Orient Expressu gdje je radnja u Jugoslaviji, u radnju je uključena Jugoslavenska vojska, a vojnici uredno crnci...

UD
Udbaš
12:56 11.11.2021.

Za sada znamo da su neki od amerićkih ali i hrvatskih povjesničara evoluirali u transhumanorodne politički korektne konjile.

VI
vidum
16:41 11.11.2021.

Ma koji crnci čoviče? To ti je isto ka da kažeš da je prva žrtva u Domovinskom ratu bija Srbin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?