Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40. Dani satire

Slovenska predstava 'Zauvijek mladi' ispraćena ovacijama

dani satire
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/18
05.06.2016.
u 17:10

Zagrebačka je publika junake ove predstave ispratila ovacijama, a ako je suditi po početku, 40. Dani satire Zagrebu donose sjajne teatarske večeri.

Treba nam smijeha,  danas možda i više nego ikada prije, zaključila je u petak navčer publika u Satiričkom kazalištu Kerempuh, nasmijana izlazeći s predstave. Upravo su u tom duhu otvoreni, slavljenički, 40. Dani satire Fadila Hadžića.

Izbornica Željka Udovičić Pleština je za dane koji slijede do 19. lipnja odabrala program u kojem se nalaze najbolje hrvatske, ali  i regionalne kazališne komedije, a na samom smo otvaranju vidjeli  goste iz Slovenije, Slovensko narodno gledališče iz Marobira s komedijom Erika Gedeona “Zauvijek mladi” u režiji Sandyja Lopičića koji i glumi u predstavi.

Priča o ostarjelim glumcima koji se daleke 2065. sjećaju svoje mladosti i uloga, u svojoj je biti nevjerojatno okrutna. Gledatelje suočava sa životom samim, jer samo je jedna alternativa starenju:  umrjeti u godinama koje nisu za umiranje. Baš zbog toga ovo je i urnebesno zabavna predstava koja otvoreno govori o svim aspektima starenja, predrasudama koje imamo prema njemu, ali i načinima na koje zanemarujemo sve koji su stari.

Redatelj je postavlja u urnebesnom tempu u kojem u potpunosti pokazuje sjajne  glumačke, ali i pjevačke vještine svih sedmero glumaca u predstavi, a uz redatelja na sceni su: Irena Varge, Mateja Pucko, Kristjan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek i Mirjana Šajinović. Kada,  u epilogu predstave, uz Balaševićevu pjesmu “Odlazi cirkus” skidaju maske, jasno je o kako se mladim ljudima radi i tim se više treba diviti načinu na koji drže koncetraciju, ostaju u tijelima i glasovima   devedesetogodišnjaka i u najtežim pjevnim refrenima (zamislite samo šestoro drhtavih staraca kako urla “Motore” Divljih jagoda).

Glazba je uz glumce istinska zvijezda ove predstave, a njena je upotreba  nevjerojatno duhovita. Oni pjevaju Lennona, Abbu, Queen, Josipu Lisac... Glazba je ovdje da pocrta muke i sve okrutne strane starenja, ali i bude urnebesno smiješna.  Kada u jednom naguravanju odleti noga jedne od junakinja, kada se otkrije da je amputirama, a starica živi s protezom, jasno je da je riječ o velikoj životnoj tragodiji, No, kako se ne smijati do suza dok ta ista “starica” punim srcem pjeva “I'm still standing”?

Zagrebačka je publika junake ove predstave ispratila ovacijama, a sjajne teatrske večeri u Kerempuhu nastavljene su u subotu s najpoznatijim likovi iz viceva koji se na ovim prostorima pričaju već generacijama. Predstava “Muju, Suljo i Fata u društvu spektakla 2” East West Centra iz Sarajeva i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, redatelja Harisa Pašovića, zapravo progovara o nimalo vickastoj stvarnosti u sujednoj zemlji, a večeras je na rasporedu Danasatire jedna od hit predstava Kerempuha - Mrožekova “Policija” u režiji Mirana Kuspahića.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije